Najnovije

PERSIJSKI ZALIV KLJUČA: Pogledajte kako je Iran testirao krstareću raketu, i to s podmornice (VIDEO)

Iran je u nedelju, u jeku pojačanih napetosti sa SAD-om, objavio da je tokom pomorskih vežbi u Hormuškom tesnacu uspešno testirao krstareći projektil.

Iranska raketa (Foto Sinhua)

“Trećeg dana vežbi, iranska podmornica Gadir uspešno je lansirala krstareći projektil”, izvestila je službena novinska agencija IRNA. SAD je u novembru prošle godine upozorio da je Iran testirao protivbrodski projektil kratkog dometa. Ostale iranske podmornice, Tarek i Fateh, raspolažu s istim protvbrodskim naoružanjem.

U trodnevnim vojnim vežbama na velikom području koje se proteže od tesnaca Hormuz do Indijskog oceana učestvovalo je više od 100 plovila. Iran je prošli mesec takođe potvrdio da je u poslednja dva meseca pokuša u orbitu lansirati satelit, ali za sada bezuspešno.

Američki predsednik Donald Tramp je prošlog maja povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom zbog “katastrofalnih nedostataka” u sporazumu te ponovo uveo sankcije Teheranu.

EU je odlučio sačuvati taj sporazum, a u nastojanju da privole SAD da ostane u njemu, želio je razgovarati o proširenju ugovora novim obavezama. Reč je bila o četiri predloga: produžiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno učestvovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu, no Teheran je to odbio.

Evropska unija je već u više navrata izrazila zabrinutost zbog širenja iranskog raketnog programa, posebno programa balističkih projektila, ali Teheran tvrdi da se radi o “sredstvima odvraćanja”.

Pročitajte OVDE kakve je ciljeve prikazala ruska državna TV.

Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA