Najnovije

ISLAMABAD SPREMA OSVETU INDIJI! Pakistanski avioni spremni za borbu!

Indija je u ponedeljak uveče izvela vazdušne napade na, kako su istakli, veliki logor za obuku terorističke organizacije DŽaiš el Muhamed, koji je tom prilikom potpuno uništen.

Pakistanska vojska (Foto: Jutjub)

Dvanaest indijskih aviona tipa “Miraž 2000” bombardovalo je teroriste u delu Kašmira koji je pod pakistanskom kontrolom, prvi put od kada su 1971. zaratili sa Pakistanom. Sekretar indijskog ministarstva inostranih poslova Vijaj Gokale kazao je da je teroristička grupacija DŽaiš el Muhamed ubila 40 indijskih vojnika u samoubilačkom napadu početkom meseca, što upućuje na zaključak da su najnoviji napadi odmazda za to.

- Preventivni udar usled opasnosti bio je apsolutno neizbežan - kazao je Gokale.

Pakistanska vojska optužila je indijske vazdušne snage da su narušile njihov vazdušni prostor. Indija je priznala, prenosi Gardijan, da je izvršila određene vazdušne napade na “terorističke kampove” u pojasu Kašmira. Portparol vojske u Pakistanu general Asif Gafur izjavio je da je indijsko ratno vazduhoplovstvo prešlo liniju kontrole, da su oslobodili “teret” u žurbi i da su se vratili. Gafur dalje tvrdi da su indijski ratni avioni prešli u pakistanski vazdušni prostor nekoliko kilometara preko granice koja deli Kašmir od Indije.

Kao odgovor na bombardovanja u ponedeljak, Pakistan je podigao borbenu gotovost svojih vojnih aviona. General Gafur je na svom nalogu na Tviteru objavio i fotografije izbačene municije. Pakistanski premijer Imran Kan sazvao je hitnu sednicu visokih bezbednosnih i diplomatskih zvaničnika, kojoj je prisustvovao i šef pakistanske diplomatije Šah Mahmud Kureši.

- Pakistan ima pravo na adekvatan odgovor, pravo na samoodbranu - rekao je Kureši. Politički analitičar Mošaraf Zaidi smatra da “strateški gledano, za Pakistan je katastrofa da Indija može da nastavi ovo da radi”. U državama DŽamu i Kašmir aktivni su separatisti koji se zalažu za nezavisnost ili priključenje Pakistanu. U Kašmiru nema zvanične granice između Indije i Pakistana – vojske dveju država deli linija kontrole. NJu Delhi okrivljuje pakistanske vlasti za podršku naoružanim separatistima, a Islamabad odbacuje te optužbe, navodeći da se narod Kašmira samostalno bori za svoja prava.

Žestoki udari indijske avijacije na pakistanski deo Kašmira vrlo lako može dovesti do eskalacije ogromnih razmera. Pogledajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napeta situacija na indijskom potkontinentu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA