Najnovije

RUSKI EKSPERT UPOZORAVA: Amerika gomila trupe za invaziju Venecuele, specijalci u Portoriku, vojska u Kolumbiji!

Sjedinjene Američke Države prebacuju vojsku u Portoriko i Kolumbiju i pripremaju invaziju na Venecuelu, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Marinci (Foto: Pixabay. com)

„Pokazujući sarkazam i aroganciju prema venecuelanskom narodu, Sjedinjene Američke Države pripremaju vojnu invaziju na nezavisnu državu. Prebacivanje američkih snaga za specijalne operacije u Portoriko, iskrcavanje američkih snaga u Kolumbiji i druge činjenice jasno ukazuju na to da Pentagon pojačava trupe u regionu kako ih bi angažovao u zbacivanju legalno izabranog aktuelnog predsednika (Nikolasa) Madura“, rekao je Patrušev u intervjuu za list „Argumenti i fakti“. 

On je istakao da je teška humanitarna situacija u Venecueli, na koju se pozivaju Sjedinjene Američke Države, upravo izazvana američkim sankcijama i embargom.

„I u tim uslovima se nameće humanitarna pomoć. Pri tome se pretpostavlja da će ona biti odbijena“, dodao je Patrušev. 

On smatra da Venecuela odbija da primi humanitarnu pomoć koju joj nameće Amerika zato što shvata da Vašington sprema da svrgne legalno izabranog predsednika Madura.

„I narod Venecuele to dobro shvata. Odatle i takva reakcija, odbijanje da se prihvati tovar od zemlje-agresora i podrška svom predsedniku“, rekao je Patrušev. 

Sjedinjene Američke Države su Rusiji predložile održavanje odvojenih konsultacija o Venecueli, ali ih same pod izmišljenim izgovorom izbegavaju, dodao je Patrušev.

„Možemo dodati i da su Amerikanci ponudili da održimo odvojene konsultacije o problemu Venecuele. Mi smo se složili. Međutim, nakon toga izmišljajući izgovore oni izbegavaju održavanje sastanka i svaki put odgađaju dogovorene datume“, objasnio je Patrušev. 

Govoreći o saradnji Moskve i Vašingtona u oblasti sajber-bezbednosti, Patrušev je naveo da je Rusija spremna da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju sajber-bezbednosti, ukoliko od njih dobije kontraponudu i vidi stvarnu zabrinutost za rešavanje postojećih problema.

On je podsetio da je Rusija u više navrata izražavala spremnost da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama u oblasti informacione bezbednosti. Međutim, danas je saradnja obustavljena.

„Sjedinjene Američke Države, koje su početkom 2018. godine predložile da se razgovara o nagomilanim problemima u toj oblasti, same su prekinule održavanje rusko-američkih međuministarskih konsultacija i nisu poslale svoju delegaciju u Ženevu“, dodao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije. 

Krajem januara venecuelanska opozicija pokušala je da izvrši državni udar, a predsednik Parlamenta Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika. Taj korak podržale su Sjedinjene Američke Države i više od 20 drugih zemalja.

Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina, Meksiko, Turska, Indonezija i niz drugih zemalja. 

Pročitajte OVDE šta to Amerikanci podvaljuju Venecueli.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski mediji su već krajem januara pominjali invaziju na Venecuelu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA