Najnovije

TESLINO NAJOPASNIJE ORUŽJE: Zbog čega je nastao "zrak smrti"?

U sobi broj 3327 krila se opasna tajna. NJena detonacija bi zbrisala kilometre NJujorka. Takvo oružje osmislio je Tesla, ali malo je poznato šta se sa ovim eksperimentom zapravo dogodilo.

Tenk (Foto: mil.ru)

Sa ličnošću i delima Nikole Tesle upoznat je čitav svet. NJegova dalekosežna otkrića i pronalasci u oblastima elektrotehnike, fizike i radio tehnologije doneli su svetlu budućnost, kakvu niko osim njega nije mogao ni da nasluti. Među njegovim najpoznatijim otkrićima su sistem naizmenične struje, minijaturni električni oscilator, proizvodnja Iks-zraka, radio talasi i daljinsko upravljanje. Verovali ili ne, ono što Tesla nije izmislio jeste “Zrak smrti” - pronalazak koji je trebalo da sredi troškove hotela Klinton, u kom je proveo poslednje dane svog života. Poznato je da je pred kraj života Tesla živeo u siromaštvu. 

Naime, 1915. godine je Vardenklifski toranj prodat kako bi se otplatili dugovi koje je Tesla imao u hotelima Valdorf-Astorija. Do 1930. godine Teslu je ponovo morio poveći račun, ovoga puta u hotelu Guverner Klinton na Menhetnu. Kako nije uspeo da obezbedi novac da isplati nastali dug, setio se da menadžmentu hotela ponudi nešto neprocenljivo: jedan od svojih pronalazaka. Ovaj svoj pronalazak Tesla je nazivao “Tele silom”, premda je sada poznat kao “Zrak smrti”. O električnoj ogradi koja bi jednim potezom ubijala veliki broj ljudi maštale su mnoge vojske, a Tesla je uverio vlasnike hotela da je tako nešto i postigao. Tesla je za Tele silu tvrdio da je dovoljno snažna da ubije čitave vojske ili sruši avione u sekundi.

Kada je Tesla umro 1943. godine istraživački centar MIT, koji je u tom trenutku radio za Nacionalni istraživački komitet, odmah je pretražio sobu u kojoj je živeo naučnik, kako bi pronašli tajno i opasno oružje. DŽon G. Tramp, stric 45. predsednika SAD-a, izjavio je da je pre nego što je otvorio smrtonosnu kutiju razmislio o svom životu. U drvenoj kutiji, međutim, nije bilo ničega osim mernih instrumenata poznatih kao Vitsonov most koji se koristio za merenje otpora u svim električnim laboratorijama do kraja prošlog veka.

Zamisao o oružju budućnosti, Tesla je spakovao sa već poznatim električnim istrumentima u kutiju vanvremenskog izgleda, uz upozorenje da bi nepropisno otvaranje kutije moglo da rezultira detonacijom. Ovu priču Tesla je procenjivao na desetine hiljada dolara. Poznati svetski književnik i humorista, Mark Tven, bio bi ponosan na fikciju svog dobrog prijatelja.

Pročitajte OVDE o misteriji sanduka 23 u kome je bilo blago kralja Aleksandra Karađorđevića. Šta je to privuklo pažnju Tita i Geringa?

Izvor: nationalgeographic. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nikola Tesla – najveći um svih vremena

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA