Najnovije

DOJČE VELE: Nemačko oružje u jemenskom ratu! A Vlada tvrdi da nije ništa znala...

Nemačko oružje igra u jemenskom ratu veću ulogu nego što se to do sada znalo. To su saznanja istraživačkog novinarskog tima u kome je učestvovao i Dojče Vele. Nemačka Vlada tvrdi da o tome ništa nije znala.

Jemen (Foto: Jutjub)

U okviru novinarskog istraživačkog projekta #GermanArms ustanovljeno je da se, za razliku od zvaničnih uveravanja, oružje napravljeno u nemačkoj prilično intenzivno se koristi u ratu u Jemenu. Otkrića nemačkog novinarskog tima, u čijem radu su učestvovali i novinari Dojče Vele, pokazuju da vojske i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije koriste nemačku vojnu tehnologiju za svoje vojne operacije, kako na kopnu, tako i na moru i u vazduhu.

U Jemenu, zemlji na Arapskom poluostrvu, već gotovo četiri godine vlada rat, u kojem je više desetina hiljada ljudi izgubilo život, a milioni civila gladuju.

#GermanArms je zajednički projekt Dojče Vele i uglednog nemačkog magazina „Štern“, redakcije televizijske emisije „Raport iz Minhena“, istraživačkog ureda „Lajthaus riport“ i međunarodne investigativne mreže „Belingkat“.

Do sada su predstavnici nemačke Vlade u više navrata tvrdili da oni nemaju nikakve informacije o korišćenju nemačke vojne tehnologije u Jemenu. „Ja o tome ništa ne znam“, izjavio je nemački ministar za privredu Peter Altmajer nedavno na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Tim #German Arms je, analizom video i satelitskih snimaka lokalizovao u Jemenu različito oružje i vojnu tehnologiju poreklom iz Nemačke.

Dokazi i indicije za korišćenje nemačkog oružja

Tako se na primer jedan ratni brod sagrađen u nemačkom brodogradilištu može videti na jednom snimku luke u Moki. Neposredno pre toga su tu luku osvojile trupe vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija. Neki drugi brodovi iz Nemačke takođe su identifikovani u luci Asab u Eritreji. Asab je važna baza za sprovođenje blokade jemenskih luka.

#GermanArms je, osim toga, lokalizovao vojna vozila u Adenu i od Al Kavkaha u jugozapadnom Jemenu opremljena takozvanim sistemima Fevas nemačkog proizvođača oružja „Dinamit nobel difens“.

Osim toga, na video-snimku jedne arapske novinske agencije iz oktobra 2018, identifikovan francuski tenk tipa Lelerk koji je sa strane ojačan dodatnim zaštitnim sistemom. Tu je očigledno reč o sistemu Klara, koji je takođe izašao iz fabrike nemačke firme DND.

Ima i indicija da su u borbenim akcijama saudijske avijacije korišćeni vojni avioni tipa Jurofajter i Tornado, isto kao i avion-cisterna tima Ajrbus A330 MRTT. U svim tim avionima koriste se i delovi proizvedeni u Nemačkoj.

Na konkretna pitanja istraživačkog tima, nemačka Vlada nije htela da odgovori. A proizvođači oružja stalno tvrde da rade u skladu sa zakonom.

Za deo te vojne opreme, nemačka vlada izdala je dozvolu za izvoz nakon početka rata u Jemenu – mada nemački osnovni politički principi zabranjuju izvoz oružja u zemlje koje su uključene u vojne sukobe. Na pitanja u vezi s tim, nemačka Vlada nije želela da dâ odgovor. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati važe za strateške partnere Savezne Republike Nemačke.

Pročitajte OVDE šta je to završen posao Turske sa Rusijom, a oružje je u pitanju.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA