Najnovije

DVE NUKLEARNE SILE NA IVICI RATA! Biće krvi do kolena! Pakistan i Indija šalju vojske na granicu! (MAPA/VIDEO)

Tenzije između Indije i Pakistana nastavljaju da rastu, pošto su dve zemlje tokom noći razmenile vatru na granici u regionu Kašmira. Dan ranije Islamabad je saopštio da je oborio dva indijska aviona i zarobio pilota, a Indija tvrdi da je oborila jedan pakistanski avion. U međuvremenu, indijski i pakistanski zvaničnici prijavili su da je noćas bilo male razmene vatre i granatiranja u regionu Kašmira.

Sukob u Kašmiru (Foto: Jutjub)

Članovi partije indijskog premijera Narendre Modija zatražili su veću vojnu akciju što ukazuje da bi konflikt mogao da eskalira, prenosi AP. S druge strane, ambasador Pakistana u Vašingtonu Asad Kan tražio veću ulogu SAD u smanjenju tenzija.

- Želeli bismo da vidimo veću umešanost SAD - rekao je Kan, prenosi Rojters. 

Pred Indijom i Pakistanom, dvema nuklearnim silama koje su od utorka na "ratnoj nozi", sada je izazov da spreče eskalaciju sukoba pre nego što stvari izmaknu kontroli. 

Dosad je nezabeleženo da dve zemlje koje poseduju atomske bombe izvode vazdužne napade na teritoriju one druge.

- Nalazimo se u nepoznatim vodama - rekao je za Bi-Bi-Si bivši ambasador Pakistana u SAD i savetnik tri pakistanska premijera. Indijski analitičari smatraju da će indijske bezbednosne snage sada morati da budu pripremljene za "čitav spektar konflikta". 

Danijel Markej sa univerziteta DŽons Hopkins u SAD, međutim, kaže da smo "samo nekoliko koraka" od nuklearne eskalacije. On smatra da bi do toga moglo doći ako sledeći korak Pakistana bude da "podigne uloge" i napadne civilne ciljeve u Indiji. 

To ipak, smatra Bi-Bi-Si, nije verovatno. Indija je u utorak izvršila vazdušni napad na, kako je naveo ministar Gadžendra Sing Šehavat, "terorističke kampove" u pakistanskom delu Kašmira, kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog meseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom delu te inače sporne oblasti. 

U ministarstvu spoljnih poslova naveli su je pogođen "najveći kamp za obuku" terorista, u oblasti Balakot, i da je u napadu poginuo veliki broj ekstremista terorističke grupe koja je izvršila smrtonosni napad. 

Pakistan je, međutim, odbacio tvrdnju da je napadnut neki teroristički kamp i najavio adekvatan odgovor, koji je i usledio obaranjem dva indijska aviona i zarobljevanjem dva pilota. Pakistan smatra da se radi o postupku Indije namenjenom "domaćoj javnosti", s obzirom da se ove godine približavaju izbori. 

U pakistanskom delu Kašmira zatvorene su škole i obrazovne institucije. Železnički saobraćaj koji povezuje Lahore na istoku Pakistana i Indiju je obustavljen iz bezbednosnih razloga. Pakistanski vazdušni prostor zatvoren je već drugi dan, što je izazvalo pometnju u avio-saobraćaju.

Novi rat u Aziji?! Pakistan i Indija u opasnoj razmeni vatre. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Odnos snaga: Ko je vojno jači? Indija ili Pakistan? Pogledajte na videu ispod: 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA