Najnovije

ZAHAROVA UPOZORAVA: Teroristi nadograđuju ofanzivni potencijal

Teroristi grupe Hajat Tahrir aš Šam predstavljaju pretnju stabilnosti Sirije nadograđivanjem ofanzivnog potencijala, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova (Foto; RIA Novosti)

Ona je rekla da pretnja bezbednosti i stabilnosti u Siriji dolazi od terorista saveza Hajat Tahrir aš Šam, koji je povezan sa grupom DŽabhat al Nusra i koji kontroliše skoro celu bezbednosnu zonu u sirijskom Idlibu.

- Komandanti na terenu rade na preoblikovanju savezničkih grupa, sa ciljem da se povećaju ofanzivni kapaciteti u pravcu Alepa, Hame i planinskog područja Latakije. Militanti planiraju da prošire zonu uticaja i da uspostave potpunu kontrolu nad Idlibom - upozorila je Zaharova.

Zaharova je istakla da je primetan porast slučajeva kršenja primirja, te da je ono narušeno 40 puta u poslednja četiri dana i da je u tim slučajevima bilo žrtava i ranjenih lica, javio je TASS.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres skrenuo je pažnju na žalosnu situaciju u bezbednosnoj zoni u Idlibu u svom nedavnom izveštaju o humanirarnoj situaciji u Siriji.

Portparol Ministarstva dodala je da su u izveštaju, pored povećanja aktivnosti islamista, izneseni i detalji o zločinima terorista nad civilima, uključujući potiskivanje etničkih i verskih manjina, protivzakonito zatvaranje civila, kao i o slučajevima gde su pojedine osobe nestale.

Kako su džihadisti namagarčili Kurde, pogledajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napad džihadista u Deir Ez Zoru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA