Najnovije

„Božićna priča“ premijerno izvedena u „Parobrodu“

U Ustanovi kulture „Parobrod“ danas je održana premijera predstave „Božićna priča“ u dramatizaciji Luke Kurjačkog i u režiji Ane Popović i Marije Barne-Lipkovski.

„Božićna priča“ (Foto: Afera)

Božićna priča“ u produkciji „Tri groša“ je lutkarsko-igrana predstava koja kombinuje različite tehnike. Tekstualni predložak je čuvena priča Čarlsa Dikensa u savremenoj dramatizacija Luke Kurjačkog. Tekst kombinuje naraciju kroz stih, dramski dijalog i neme scene, koje su postavka za tri različite tehnike, dominantne u izrazu predstave: živog glumca na sceni, lutke i grafoskop animaciju. Likovi na neobične načine vode publiku na put kroz svetove živih i mrtvih, i u prošlost, sadašnjost i budućnost.

„Božićna priča“ Čarlsa Dikensa predstavlja možda i najveći među klasicima književnosti za decu. Dikens je napisao ovo delo posle posete jednom londonskom sirotištu, duboko potresen uslovima u kojima su tamošnja deca živela. Priča je pohvala velikodušnosti, oštra kritika ne samo škrtosti, već i izrabljivačkog odnosa prema zaposlenima i akumulacije novca na račun ovog izrabljivanja. Zastupanje stanovišta da bi i najtvrđi tvrdica mogao da se promeni kada bi na neposredan način spoznao strašne posledice svog delovanja – sve su ovo teme koje danas više nego ikad dobijaju na važnosti.

Vrednosti koje klasici književnosti zastupaju predstavljaju temelje ljudskih vrednosti i savremenog društva koje se, nažalost, neretko podrazumevaju, a samim tim i preskaču u vaspitno-obrazovnom sistemu. Većina klasika književnosti pruža i mogućnosti za kreativni pristup scenskom izrazu, budući da su njihovi sižei poznati, a teme koje tretiraju sveprisutne su u odgoju čovečanstva.

Stari tvrdica i zelenaš Steva Štekić na Badnji dan tiraniše svog zaposlenog Bobana, njegovog bolesnog sina Timotija-Timija kao i svog nećaka Feđu, koji dolazi da ga pozove na božićni ručak. Iste Badnje noći, prikazuje mu se duh njegovog pokojnog poslovnog partnera Božidara Boškića, Duh Boško, koji ga upozorava da mora da se promeni. Duhu Bošku u pomoć dolaze Duh Božića Prošlosti, Duh Božića Sadašnjosti i Duh Božića Budućnosti. Svaki duh Stevanu Štekiću prikazuje nekoliko sila uzroka i posledica njegove škrtosti. Duboko potresen spoznajom i uplašen za svoju sudbinu, Stevan Štekić istog Božićnog jutra budi se kao promenjen čovek, deleći poklone i povišice.

Dramaturg Luka Kurjački za Aferu kaže da svi gledaoci ove predstave a prvenstveno deca, mogu da očekuju uzbudljivu priču punu duhova, neobičnih zvukova, žive animacije i lepezu raznih doživljaja  i osećanja:

-Obećavamo da ni mamama ni tatama neće biti dosadno, kao ni bakama, dekama, tetkama, ujacima…Želimo da naglasimo veliki trud i ljubav koji je ceo tim uložio u stvaranje ove predstave. Animacija koja se koristi u predstavi je u potpunosti analogna a kao tehničko sredstvo koristimo školski grafoskop, kaže Kurjački.

Veliki aplauz na kraju predstave i zadovoljna lica publike, prvenstveno onih najmlađih, pokazatelj je da će „Božićna priča“ imati dug pozorišni život.

Izvor: Afera

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA