Najnovije

MADURO TRAMPU: Mislite li da ste svetski imperator?

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido ponovo je danas pozvao vojsku da okrene leđa socijalističkoj vladi i predsedniku Nikolasu Maduru, dok je Maduro predložio održavanje vanrednih izbora za Nacionalnu skupštinu čiji bi ishod mogao da Gvaida skine sa funkcije predsednika parlamenta.

Nikolas Maduro (Foto: Ria)

Gvaido i Maduro su ove poruke uputili svako svojim pristalicama, na istovremenim skupovima na dva kraja prestonice Venecuele, Karakasa, prenosi AP.

Obraćajući se sa podijuma ukrašenim venecuelanskim predsedničkim žigom, Gvaido je hiljadama pristalica poručio da svoj opozicioni pokret neće povlačiti sa ulica sve dok Maduro ne prestane da "uzurpira" predsedničku funkciju i ne pristane na organizovanje novih predsedničkih izbora pod nadzorom međunarodnih posmatrača.

Gvaido (35) je, takođe, pozvao "blokove" vojske da okrenu leđa Madurovoj administraciji i "stanu na stranu naroda Venecuele".

- Ne samo što želimo da prestanete da pucate u demonstrante, već želimo da budete deo obnove Venecuele - istakao je Gvaido.

Rekao je i da će u narednih nekoliko dana opozicioni pokret pokušati da u zemlju unese humanitarnu pomoć kopnenim i morskim putem preko tri pogranična punkta, uključujući kolumbijski grad Kukutu.

To je opisao kao "test" za venecuelanske oružane snage, koje će morati da odluče da li će dopustiti da u zemlju uđe preko potrebna pomoć, ili će se, pak, povinovati naredbama Madurove vlade.

Svega nekoliko minuta kasnije, Maduro se obratio svojim pristalicama, naglasivši da je on jedini predsednik Venecuele i predloživši održavanje novih izbora za Nacionalnu skupštinu, u kojoj trenutno opozicija ima većinu.

Najnovije proteste protiv svog mandata nazvao je delom pokušaja puča koji predvode SAD i pozvao pristalice da organizuju marš u odbranu njegove Bolivarske revolucije.

Socijalistički lider je rekao i da ima nešto da poruči administraciji predsednika SAD Donalda Trampa, koja je nedavno uvela sankcije na venecuelanski izvoz nafte u pokušaju da potkopa Madurov glavni izvor prihoda i oslabi njegov uticaj na zemlju.

- Mislite li da ste svetski imperator? Mislite li da će Venecuela dići ruke i povinovati se vašim naredbama? Mi se nećemo predati - poručio je Maduro Trampu, prenosi AP.

Istovremeni skupovi Madurovih i Gvaidovih pristalica održavaju se u trenutku rastućih neslaganja u redovima moćne vojske Venecuele, primećuje američka agencija, uz podsećanje da je ranije danas venecuelanski general vazduhoplovnih snaga Fransisko Janes otkazao poslušnost Maduru, koga je nazvao "diktatorom", i pozvao sunarodnike na proteste protiv njega.

Janes je prvi visoki oficir koji je napustio Madurovu administraciju od 23. januara, kada se Gvaido proglasio za legitimnog predsednika zemlje pozivajući se na dva člana ustava.

Pročitajte OVDE sve o novoj izdaji u Venecueli.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin je upozorio Amere da…

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA