Najnovije

NEMCI PREMEŠTAJU RUSKE RAKETE? Nameću i posmatrače za svaki komad oružja

U Bundestagu je Rusiji ponuđeno da postavi nove rakete 9M729 iza Urala, jer bi takva odluka pomogla u spašavanju Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa, piše Frankfurter Allgemeine.

Komande za ruske rakete (Foto: RIA Novosti)

Prema Roderiku Kizeveteru iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Rolfu Micenihu iz Socijal-demokratske partije Nemačke (SDP), raspoređivanje novog oružja iza Urala odvešće Evropu iz zone raketnog napada 9M729, koja se inače koristi na taketnom sistemu Iskander-M. Prema rečima političara, to će štititi Evropu od pretnje nove trke u naoružanju.

Poslanik SDP-a je posebno naveo da je zbog sve većeg protivraketnog štita NATO alijanse Rusija zabrinuta i da možda neće biti u stanju da izvede osvetnički napad.

Zauzvrat, Kizeveter je rekao da primena rakete 9M729 zahteva pažljivo praćenje. Prema njegovim rečima, rakete se mogu prebaciti gotovo preko noći u zapadni deo Rusije železnicom ili kamionima.

"U određenom smislu, mora postojati posmatrač u blizini svakog oružja", rekao je on.

Osim toga, nemački političari su naglasili da bi Sjedinjene Američke Države zauzvrat mogle da dozvole Rusiji da izvrši inspekciju raketa presretača u Rumuniji.

Istovremeno, mišljenja članova Bundestaga se razlikuju po akcijama u slučaju raspoređivanja ruskih raketa u zapadnom delu zemlje. Za SPD je nemoguće dodatno razmeštanje raketa srednjeg dometa, a CDU ne isključuje takav scenario.

Šta se za to vreme dešava u LNR, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ispaljivanje rakete 9M729

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA