Najnovije

AMERIČKA KOALICIJA NAPALA SIRIJSKU VOJSKU: Žestoki udari na Eufratu, a iza svega se krije... (VIDEO)

Ratni avioni Koalicije predvođeni SAD napali su artiljerijski položaj Sirijske arapske vojske (SAA) na području Al-Sukarije zapadno od grada Al-Bukamala u pokrajini Deir ez Zor. Prema sirijskom ministarstvu odbrane, jedan artiljerijski komad je uništen, a 2 vojnika SAA su povređena.

Američka vojska (Foto: Jutjub)

Sirijska vojska je u decembru optužila Koaliciju koju predvode SAD da lansiraju rakete zemlja-zemlja na položaje 21. brigade SAA oko područja Al-Tanf. Međutim, Koalicija je tvrdila da je napad bio usmeren na komandanta ID. Interesantno je napomenuti da je napad 2. februara došao dan nakon što je SAA napala grupu članova ID i uništila njihovo vozilo. Vladine snage su zaplenile oružje, bombašku opremu i medicinsku opremu pripadnika ID.

Neki izvori kažu da su teroristi pokušali da isporuče medicinske zalihe svojim snagama koje su delovale unutar područja pod okriljem SAD. ID je uspešno iskoristila neprijateljsko ponašanje Koalicije pod vođstvom SAD prema Damasku da se sakrije od operacija SAA u američkoj "sigurnoj zoni" u blizini al-Tanfa.

Više od 800 stranih terorista iz preko 40 zemalja uhapšeno je od strane Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje su podržavaju SAD. Prema izveštajima, američki zvaničnici veruju da će se broj zatočenih stranih terorista verovatno povećati, budući da mnogi od tih boraca koji su ostali u džepu ID u dolini reke Eufrat neće pobeći.

Uprkos tome, najmanje jedna grupa pripadnika ID je uspela da stigne do granice tokom nedavnog kontra-napada u džepu na Eufratu i da pobegne u zapadni Irak. U međuvremenu, izveštaji kažu da su SAD rasporedile specijalnu jedinicu u istočnoj Siriji da bi pretražile i zarobile članove ID, uključujući Abu Bakra al-Bagdadija (ukoliko je živ).

U deeskalacionoj zoni Idlib, sukobi i artiljerijski dvoboji nastavljaju se u severnoj Hami, južnom Idlibu i zapadnom Alepu. Očekuje se da će situacija postati još gora jer je Hadžat Tahrir al-Šam još jednom pronašao dijalog sa drugom terorističkom grupom poput Al Kaide koja deluje u tom području - Horas al-Din.

Novi sukob džihadista ID i Hašd al Šabija na sirijsko-iračkoj granici. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sirijska vojska se užurbano sprema za konačno čišćenje preostalih snaga džihadista Islamske države u pustinjskoj oblasti Badija al Šam u Siriji.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA