Najnovije

LAZANSKI:  "NJujork Tajms" je "Trepču" nazvao „najvrednijim komadom zemlje na Balkanu, vrednim najmanje pet milijardi dolara“.

List „NJujork tajms“ je 8. jula 1998. godine objavio članak o kombinatu „Trepča“, nazvavši ga „najvrednijim komadom zemlje na Balkanu, vrednim najmanje pet milijardi dolara“. Da li je to zapravo i pozadina rata i agresije NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine?

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

Piše: Miroslav Lazanski

Težnja Zapada za osvajanjem jeftinih izvora sirovina. Jer „Trepča“ je najveći evropski rudnik cinka i olova i treći po veličini topioničarski kapacitet na svetu u ovoj oblasti proizvodnje. S izvozom od preko 150 miliona dolara, „Trepča“ je 1996. bila najveće izvozno preduzeće u SR Jugoslaviji. Samo od 1996. do 1999. u njenim pogonima proizvedeno je 2.538.124 tone ruda olova i cinka. Sadržaj metala u rudi iznosi oko 7,6 za olovo i 4,6 za cink, čime se „Trepča“ ubraja u najizdašnije evropske rudnike.

U vreme SFRJ i SRJ kombinatu je pripadalo deset rudnika koji su snabdevali tri postrojenja za prečišćavanje rude, koja se zatim topi u topionici cinka u Zvečanu. Kop u Starom trgu, koji je sam davao 50 odsto eksploatacije rude, kao i oni u Ajvaliji, Novom brdu, Kišnici i Badovcu zaposleni su napustili odmah posle ulaska snaga NATO-a 1999. Istina, proizvodnja time tada još nije bila potpuno zaustavljena, jer 20 odsto eksploatacije i dalje dolazi iz rudnika Crnac i Belo brdo, koji se nalaze na severu Kosova, gde je vlast Prištine ograničena. Pod logističkom i organizacionom kontrolom Srba ostalo je i postrojenje za prečišćavanje rude u Leposaviću na Ibru.

Tesno grlo celokupne proizvodnje kombinata „Trepča“ upravo je topionica cinka u Zvečanu, koja se nalazi na prostoru gde se graniče srpski i albanski deo Mitrovice. Do 15. novembra 1999. tamo se proizvodnja normalno odvijala. No, još 25. juna 1999. Bernard Kušner je objavio ukaz „da uprava nad srpskom i jugoslovenskom svojinom na Kosmetu prelazi na UNMIK“, što je bilo suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj je podvučeno da NATO i Kfor neće povređivati teritorijalnu celovitost SR Jugoslavije i da priznaju Kosmet za njen sastavni deo.

Nešto kasnije, 12. novembra 1999. Kušnerov predstavnik je pred 400 radnika rekao „da topionica ne sme više da proizvodi za Srbiju i Jugoslaviju“, te zabranio zaposlenima da uđu u krug fabrike. Ova okupacija je privremeno okončana 26. maja 2000. godine, nakon što je veliki požar uništio topionicu cinka. To se poklopilo sa zahtevima koje je „Međunarodna krizna grupa“ formulisala u dokumentu još 26. novembra 1999. pod naslovom: „’Trepča‘ — uneti smisao u lavirint“.

Naime, 18. februara 1999. godine, tačno 34 dana pre nego što su pale prve bombe na SR Jugoslaviju, cene na svetskom tržištu 17 najvažnijih sirovina pale su na najniži nivo od juna 1975. Već u prethodnoj godini one su pale za 19,7 odsto, pri čemu su pojedini metali pretrpeli pad cena od 14,7 odsto. Strategija kojom se proizvođači sirovina bore protiv niskih cena je poznata, smanjenje proizvodnje, odnosno uklanjanje konkurencije pomoću „neekonomske sile“.

Varijanta jedan jeste otkupiti, varijanta dva jeste uništiti. Varijanta tri jeste oteti. Slučaj „Trepča“ je klasičan primer iz udžbenika političke ekonomije. Varijanta tri. Surova otimačina srpske imovine… 

Ako je Srbija mala i nebitna tačka na mapi sveta, zašto Amerika otima Kosovo od te male i nebitne tačke? Pročitajte OVDE novu kolumnu Gorana Šarića.

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski novo o tenzijama između svetskih sila i kako će se to odnositi na kosovsko pitanje.

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA