Najnovije

POROŠENKO OPET PROVOCIRA: Ne odustajemo od planova da ponovo pošaljemo brodove kroz Kerčski moreuz!

Kijev ne odustaje od planova za ponovno slanje brodova kroz Kerčski moreuz, izjavio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko u programu "Sloboda govora" na TV kanalu ICTV.

Petro Porošenko (Fot: sajte predsednika Ukrajine)

Prema njegovim rečima, Ukrajina "će zahtevati stopostotnu osiguranje slobode korištenja" Kerčskog moreuza u skladu sa bilateralnim sporazumima i Konvencijom UN-a o slobodi plovidbe.

Kada će Ukrajina ponovo poslati brodove, Porošenko nije precizirao.

"Neću reći kada. Ne isključujem da će biti i novinari i eksperti OEBS-a, ali definitivno ćemo ići i branićemo slobodu plovidbe", rekao je on.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da planiraju da i dalje šalju brodove kroz Kerčski moreuz. Kako je rekao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Turčinov, Kijev će pozvati predstavnike OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija da učestvuju u ovoj kampanji.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ovu izjavu smatraju priznanjem u pripremi za sledeću provokaciju.

Istovremeno, kao što je istakao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, sloboda plovidbe u Kerčskom moreuzu nije bila ograničena.

Podsetimo, krajem novembra, tri ukrajinska broda prekršila su rusku granicu u Crnom moru i krenula prema Kerčskom moreuzu. Oni su vršili opasne manevre nekoliko sati i nisu se povinovali zahtevima ruskih vlasti. Kao rezultat toga, ruski graničari su zadržali ukrajinske brodove, a 22 mornara i dva pripadnika SBU, su uhapšeni zbog nezakonitog prelaska državne granice.

Predsednik Vladimir Putin je taj incident nazvao provokacijom, koja je povezana s niskom rejtingom Porošenka uoči predsedničkih izbora.

Britanci priznali ruski Krim! Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Momenat udara ruskog u ukrajinski vojni brod.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA