Najnovije

IZRAEL U ŠOKU: Iran predstavio novi projektil – Netanijahuu pozlilo i otkazao let u Austriju! (VIDEO)

U subotu je iranski ministar obrane i načelnik Oružanih snaga Islamske republike, brigadni general Amir Hatami, na svečanoj ceremoniji predstavio nove krstareće projektile srednjeg dometa.

Hovejzeh, raketa (Foto: Jutjub)

Pars Tudej piše kako je povodom 40. godišnjice pobede Islamske revolucije u Iranu održana prezentacija novog krstarećeg projektila s povećanim dometom imena “Hovejzeh”.

Agencija IRNA javlja da je ministar obrane Irana, general Amir Hatami, koji je govorio na predstavljanju projektila, svima čestitao na godišnjicu stvaranja projektila “Fajr”, te dodao: “Krstareći projektil “Hovejzeh”, kog su razvili iranski stručnjaci koristeći najnoviju tehnologiju u svetu, ima domet veći od 1350 km i namenjen je uništenju ciljeva stacionarnih na kopnu.”

Prema njegovim rečima, “Hovejzeh” se odlikuje svojom niskom putanjom leta, velikom preciznošću navigacije i uništavanja, a takođe ima veliku razornu moć.

General Hatami je također napomenuo kako je ovaj projektil simbol vere iranskog naroda u vlastitu snagu i znak da iranski narod, pun odlučnosti, ne može biti zaustavljen.

Istodobno je iranski ministar obrane naglasio kako su, unatoč najtežim sankcijama, postignuta vrijedna postignuća u području obrane, a sve zahvaljujući načelu “Mi to možemo!”

Ne tako daleko, u Izraelu, subota tog dana nije bila radosna. Izraelci su u šoku od takvog subotnjeg “poklona” od strane Teherana. Uobičajena verbalna paljba izraelskih agitatora i propagandista po Islamskoj Republici je tog dana bila neverovatno tiha.

Izraelska vojska je također ćutala, čekajući valjda da se prvo oglasi vrhovni komandant, ali je Netanijahu poručio da je bolestan i otkazao je službenu posetu Austriji, kao i učestvovanje na vojnim vežbama izraelske vojske, koje je trebao da poseti sutra.

Iranski krstareći projektil zaista zaslužuje muk Izraela. Prvo, Iranci su projektil nazvali po gradu na jugozapadnoj granici Irana, a od njega ima samo 1000 kilometara do Tel Aviva ili Haife. Drugo, domet projektila je veći od 1350 km, a dizajniran je da uništi ciljeve na površini zemlje.

Treće, prema generalu Amiru Hatamiju, “Hovejzeh” se ističe niskom putanjom leta, velikom preciznošću navigacije i uništavanja, kao i povećanom razornom snagom.

Dakle, Izraelska uvjerenja u vojnu nadmoć nad bilo kojom regionalnom zemljom su postala prošlost i ne može ih spasiti ni “Iron Dome”, kupola od “drvenog željeza”, koja nedavno nije uspjela odbiti ni napad “pretpotopnih” projektila Hamasa.

Svima je jasno da “Ajron Dom” nije u stanju da odbije napad ovakvog projektila, koji Izrael može da gađa pravo sa iranske teritorije. Izraelska vojska je u regiji sve slabija i pitanje je vremena kada će se oprostiti od statusa regionalne sile.

Usput rečeno, iransku demonstraciju je odmah pozdravio i Damask, čiji je predstavnik u Ujedinjenim narodima posle poslednjeg napada rekao da ako Veće sigurnosti ne uspe obuzdati izraelske agresore, Sirija će kao odgovor na udare da gađa aerodrom u Tel Avivu.

Ruska mornarica opremila je svoje ratne brodove novim oružjem koje je osmišljeno da oslepi i zbuni protivnike i ponekad ih natera da povraćaju, preneli su ruski mediji. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: logicno. com/ L. R

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA