Najnovije

Vučić građanima obećao „novu Mubadalu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za april najveću investiciju u Srbiji do sada, i dok, po običaju, nije precizirao ko će doći, ni gde će graditi jeste koliko će izvoziti – 4,5 milijardi evra godišnje.

Vučić (Foto: Jutjub)

Što je više od 10 odsto srpskog BDP-a ili okvirno onoliko koliko 15 najvećih izvoznika godišnje izvezu.

Gostujući pre dve večeri na TV Hepi predsednik Srbije rekao je da bi kompanija s kojom su „krenuli u razgovore“ mogla da bude izgrađena u jednom od dva grada u Pomoravlju ili Šumadiji.

– To bi bila velika investicija i krajem aprila očekujem odluku – rekao je Vučić i naglasio da je dobio izveštaj o tome da smo trenutno broj jedan u pregovorima u odnosu na druge dve zemlje, koje su iz centralne i istočne Evrope.

U kabinetu predsednika za Danas kažu da još ne mogu da kažu o kome se radi. „Na zahtev investitora biće objavljeno kada dve strane dogovore datum“, dodaju u kabinetu Aleksandra Vučića.

Ukoliko bi se najava obistinila, a u Srbiju došao investitor koji bi godišnje izvozio 10,5 odsto srpskog BDP-a, bilo bi to na nivou 15 najvećih srpskih izvoznika. Prema podacima Ministarstva finansija, 15 najvećih izvoznika je za 11 meseci prošle godine izvezlo iz zemlje 4,3 milijarde evra. Ukupan godišnji izvoz iz Srbije je oko 16,3 milijarde evra.

I zato najava ovako velike investicije u, kako je najavljeno na TV Hepi, „najiskrenijem i najotvorenijem“ obraćanju Aleksandra Vučića naciji, neodoljivo podseća na neke prethodne, za nijansu manje grandiozne investicije, koje se nikada nisu ostvarile. Jedna od prvih bila je ona o fabrici mikročipova Mubadala koja je najpre trebalo da donese „dve do tri“, a potom i četiri milijarde evra. Ideja o ovoj investiciji nastala je februara 2013. prilikom posete Vučića Abu Dabiju, ali od toga, iako su predugovori potpisani, ništa nije bilo. Pre tri godine Klemens Tenis, vlasnik najveće nemačke industrije mesa, najavio je dolazak u Srbiju. Investicija, koja je podrazumevala izgradnju 20 farmi svinja u Vojvodini i ulaganje od 420 miliona evra, nije se obistinila. Iako im je država dodelila zemljište na korišćenje, Tenis je nekoliko puta odlagao dolazak u Srbiju. Poslednji put, navodno, zbog toga što nije ukinuta vakcinacija svinja.

Iste te godine, predsednik Srbije pričao je o dolasku „nemačke kompanije“ sa čijom je vlasnicom razgovarao o izgradnji fabrike koja proizvodi kuglične ležajeve za automobile. Prošle godine, predsednik Srbije otišao je korak dalje i na kineskom Davosu u Tjenđinu poručio kako su nam „potrebni leteći automobili, čipovi, sve ono za šta smo se borili i mučili, a nismo uspevali“.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je postalo potpuno neozbiljno da oni koji se razumeju u svoj posao komentarišu izjave političara jer su one na nivou „Mikija Mausa“, kao priče za decu.

– Toliko puta su i ova i prethodne vlasti najavljivale neke dolaske i investitore od kojih ništa nije bilo. Činjenica je da ljudi odlaze iz Srbije jer ovde nema uslova za razvoj biznisa. Mi ne znamo kakve je država ugovore potpisivala, koga je i koliko subvencionisala. Kažu da je to u javnom interesu, ako je tako, zašto se ugovori kriju – ističe Rajić.

To je, kako kaže, u svetu nezamislivo.

– Umesto da pravimo uslove da možemo normalno da radimo, a tek onda da se okrenemo investitorima, mi imamo istu priču poslednjih 20 godina. Siromašni smo i ostaćemo siromašni. Da li je iko sproveo istraživanje kako posluju svi ti investitori koji dolaze. Plašim se da ćemo od ovakve trke za investicijama doći u situaciju da uništimo našu zemlju, da ne razmišljamo o generacijama koje dolaze – napominje Dragoljub Rajić.

Najveći izvoznici

Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prošloj godini bila je 4,3 milijarde evra, a najveći izvoznik je HBIS grupa, vlasnik smederevske železare, čiji je izvoz bio 749,5 miliona evra. Na drugom mestu najvećih izvoznika u Srbiji u 2018. su, prema podacima Ministarstva finansija, Fijat Krajsler automobili Srbija sa izvozom od 714,1 milion evra, a na trećem Naftna industrija Srbije sa izvozom od 465 miliona evra. Među pet najvećih su i Tigar tajers i Robert Boš.

Rusi svoju samohotku 2S35 „Koalicija“ postavili na kamionsku platformu sa točkovima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aleksandar Vučić: ''Ajde sad malo ćutite, da ja malo govorim''

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA