Najnovije

NATO I AMERIKA SE RAZIŠLI ZBOG RAKETA: Alijansa nastavlja da sarađuje sa Rusijom u okviru sporazuma

Rukovodstvo NATO alijanse je zainteresovano za održavanje Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa (INF) i za privlačenje novih zemalja da učestvuju u njemu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za nemački list Westfalische Rundschau.

NATO (Foto: RIA Novosti)

Tokom razgovora, Stoltenberg je optužio Rusiju za nepoštovanje INF-a i pozvao je da se vrati ispunjenju Sporazuma u roku od šest meseci (prethodno su SAD dale Rusiji isti rok). On je istakao da će NATO nastaviti da radi na očuvanju sporazuma i da će istražiti relevantne inicijative.

"Rusija je u više navrata izrazila nezadovoljstvo INF-om, jer zabranjuje razvoj oružja koje su razvile zemlje poput Kine, Indije, Pakistana ili Irana", smatra generalni sekretar NATO-a. Međutim, po njegovom mišljenju, takva situacija nije razlog da se raskine sporazum, već razlog za jačanje sporazuma i privlačenje više zemalja u njega.

U jesen, Sjedinjene Države su objavile svoju nameru da se povuku iz INF-a, optužujući Rusiju da ga krši. 2. februara istekao je ultimatum Vašingtona u kojem je traženo da Rusija uništi zemaljske rakete 9M729, koje prema tumačenju SAD i NATO alijanse krše sporazum. Proces povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma traje nekoliko meseci. Rusija poriče sve optužbe za kršenje INF-a, a predsednik Vladimir Putin upozorio je recipročne mere Moskve na odluku Amerikanaca.

Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp, u svojoj poruci Kongresu, dozvolio je mogućnost da se nakon INF-a može razraditi novi sporazum, koji bi uključivao i druge zemlje osim Sjedinjenih Država i Rusije, posebno Kine.

Kako se Trampova noćna mora ostvaruje, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusija razvija novu supersoničnu raketu nakon propasti INF-a

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA