Najnovije

RUSKA PREDVIĐANJA SE OSTVARUJU: ''Amerikanci, povućićete se u sramoti!''

Sjedinjene Države će u svakom slučaju morati da povuku svoje trupe iz Afganistana, izjavio je direktor drugog azijskog odeljenja ruskog ministarstva spoljnih poslova Zamir Kabulov, prenose RIA Novosti.

Amerikanci u Avganistanu (Foto: Pixabay)

Prema njegovim rečima, Amerikanci mogu produžiti boravak svojih snaga na teritoriji Afganistana još nekoliko godina, ali će svakako morati da ih povuku.

"Ali onda će morati da odu u sramoti", dodao je diplomata.

Kabulov je takođe napomenuo da je još rano govoriti o sporazumu između Sjedinjenih Država i talibanskog pokreta o rasporedu povlačenja trupa. Istovremeno, on je rekao da je Moskva spremna da pomogne Vašingtonu da unapredi pregovarački proces po ovom pitanju.

Direktor odeljenja je naglasio da Rusija nije zaustavila kontakte sa Talibanima i namerava da ih nastavi sa novim rukovodstvom političke kancelarije u Dohi. Prema njegovim rečima, bez pregovora sa svim stranama u sukobu nemoguće je postići uspeh u njegovom rešavanju.

Portparol Talibana je 6. februara izjavio da su Sjedinjene Države obećale članovima pokreta da povuku polovinu svojih trupa iz Afganistana od početka februara do kraja aprila ove godine. Ova informacija nije potvrđena u Vašingtonu.

U januaru, američka delegacija složila se sa Talibanima o principima mirovnog sporazuma. Uočeno je da je sporazum, iako preliminaran, bio proboj u procesu rešavanja sukoba koji traje od 2001. godine.

Informacije o mogućem povlačenju američkih vojnika iz Afganistana pojavile su se krajem 2018. godine. One još nisu dobile zvaničnu potvrdu.

Talibani su osnovani 1994. godine na vrhuncu građanskog rata u Avganistanu. Oni su 1996-2001. bili na vlasti u zemlji, a nakon obaranja 2001. godine počeli su gerilski rat protiv vladinih snaga i NATO u Afganistanu i Pakistanu. Trenutno, Talibani i vlada traže načine za postizanje političkog kompromisa.

Da li je '’Posejdon'’ ruska propaganda ili realnost, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Povlačenje iz Avganistana

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA