Najnovije

TRSTENIK I ZRENJANIN I VEČERAS NA NOGAMA: Nove poruke Vučiću sa građanskog protesta "1 od 5 miliona" (VIDEO)

- Srećan vam početak nove kampanje "Budućnost Srbija!" - poželeo je večeras šabački novinar Nenad Kulačin okupljenim Zrenjanincima, na drugom po redu protestu “1 od 5 miliona”.

Protest u Zrenjaninu (Foto: Jutjub)

Zrenjanin na nogama

Više stotina građana okupilo se ispred Robne kuće Beograd, u ulici Kralja Aleksandra, na protestu protiv aktuelne vlasti. Sa zastavama Srbije i transparentima gde se kritikuje režim, okupljeni su skandirali “Gotov je !” a Kulačin im je poručio – počelo je i izvućićemo se.

-E, pa, prvorođeni, malo si se zeznuo, budućnost Srbije šeta već nedeljama ulicama naše lepe i divne zemlje. Budućnost Srbije nisu oni sendvičarski autobusi koji pod uvenom i prinudom teraš da dolaze i pružaju ti podršku, i da kliču tvoje lepo i uzvišeno ime. Budućnost Srbije danas se bori za ono za štu se normalni narodi i države davno borili. Mi se danas borimo za slobodu, demokratiju, pravo da kritikujemo, borimo se za pravo da mislimo svojom glavom. Prestanite da nas nazivate silovateljima, prestanite da nas nazivate ljudima koji su željni nasilja, linča, a evo sada vidimo i vešanja. Jedine glave koje stradaju su naše, a vašim glavama, Bogu hvala, ništa ne fali. Sve su na broju, i ni jedna nije ni okrznuta i tako treba da ostane. Niko se od nas ne zalaže za bilo kakvo vešanje. Niko se od nas ne zalaže za silovanje – naveo je u svom obraćanju okupljenima Nenad Kulačin.

On je rekao da vlast treba da se plaši jer će ih stići sudska pravda, naveo je da se Srbija budu i da protesti neće stati dok se ne vide leđa pošasti koja napala Srbiju već sedam godina.

- Nadamo se da će Srbija uskoro postati slobodna i da će u zemlji vladati zakoni a ne jedan čovek, koji se prema našoj zemlji ponaša kao da mu je deda na konju doneo. Ovo je naša zemlja, ovo je naša otadžbina, ne možemo mi da više volimo Rusiju nego što volimo Srbiju. Ovo je naša zemlja i zato se borimo za nju. Uskoro ćete pokupiti sve te lažne diplome i titule, spakovaćete te kilograme botoksa i silikona koje ste ugradili u sebe misleći da ćete od Srbije da napravite svoju prćiju. Otići ćete na smetlište istorije a mi moramo da vidimo kako dalje. Moramo da budemo slobodni i moramo ove koji dođu da kritikujemo, da bi bili bolji i da bi nama bilo bolje – naveo je Nenad Kulaćin u Zrenjaninu.

Podršku zrenjaninskom protestu dali su mnogobrojni radnici Pošta Srbije, formiravši svoju kolonu sa tarnsparentima na kojima je pisalo “Radnici pošte – socijalni slučaj”. Na komenatre sugrađana da su hrabri što su došli sa obeležjima, kratko su odgvorili “Tu smo do početka !”. Među okupljenim Zrenjanincima bilo je i zaposlenih u javnim preduzećima, lokalnoj samoupravi, institucijama, došli su transparentima i bivši radnici Jugoremedije. Na protestu je bilo dece, mladih, penzionera, čitavih porodica.

Trstenik: Poslednja šansa ove generacije

Protestna šetnja započeta je na platou ispred zgrade opštine Trstenik gde je pozdravljeno potpisivanje sporazuma sa narodom. Pre protestne šetnje obratili su se jedan od organizatora protesta Bojan Petrović, advokat Vladimir Gajić i glumac i voditelj Marko Stepanović.
Advokat Vladimir Gajić istakao da su građani na ulicama jer je ovo poslednja šansa ove generacije da svoj život uzme u svoje ruke, da se još jedanom uspravi i da vrati svoj ponos i dostojanstvo i oslobodi državu.

- Mi smo zarobljena država u kojoj pokušaj ubistva Borka Stefanovića tužilaštvo okarakteriše kao izazivanje nereda na sportskoj priredbi, a pokušaj likvidacije novinara Milana Jovanovića kao izazivanje opšte opasnosti iza koje stoji prvi čovek SNS-a u Grockoj. Država u kojoj se vozač optužen za nasilničku vožnju u kojoj je život izgubila jedna žena, odlukom lokalnog suda brani sa slobode, dok je mladiću koji je nosio plastična vešala na protestima u Beogradu određen pritvor od 30 dana, čime je on postao najmlađi politički zatvorenik u Evropi - rekao je Gajić.

Glumac i voditelj Marko Stepanović poručio je da je strah među građanima već pobeđen.

- Danas nas ima skoro pet miliona iako je Aleksandar Vučić rekao da nam neće ispuniti ni jedan zahtev sve da nas i toliko ima. Hoćeš, burazeru, ispunićeš nam sve zahteve! Igraćeš i kolo onako kako građani sviraju, jer ne biraš ti građane, već građani tebe! - poručio je Stepanović.

Na protestu je govorio i Bojan Petrović preduzetnik koji je 13. decembra, uoči dolaska Aleksandra Vučića u Trstenik priveden, jer je prethodno na društvenim mrežama najavio da će doći na otvaranje nove fabrike i postaviti pitanje predsedniku Republike i obratio se Aleksandru Vučiću.

- Ovih dana se čulo da će Vučić u okviru svoje turneje po gradovima Srbije posetiti i Trstenik. Obaveštavam ga da ćemo ponovo pokušati da mu postavimo pitanja vezana za naš grad. Sada će nas biti više, pa ukoliko ponovo ima u planu da nas hapsi neka nas uhapsi sve - poručio je Petrović.

Na protestu su saopšteni i zahtevi i rečeno da se #1od5miliona Trstenik pridružuje zahtevima koji se iz subote u subotu iznose na protestima u Beogradu. Tim zahtevima pridodaje se i zahtev za ostavkom lokalnog rukovodstva i oslobađanje Radio Televizije Trstenik koja se sa preko 10 miliona dinara finansira iz lokalnog budžeta, a na kojoj, uprkos tome nema prostora da se čuje glas onih građana koji misle drugačije

Ostavka lokalnog rukovodstva je neophodnost:

– Zbog toga što građani i zaposleni u javnom sektoru trpe pritiske od lokalnih šerifa i dobijaju otkaze samo zato što misle drugačije,

– Zbog toga što se za plate lokalnih botova izdvaja nekoliko miliona godišnje,

– Zbog toga što su lokalni šerifi učestvovali u gašenju Prve Petoletke kako bi od nje napravili partijsku privatnu firmu čija se dobit deli među nekolicinom ljudi bliskih režimu,

– Zbog toga što lokalna vlast govori o sjajnom stanju u budžetu, o podršci mladima, prosvetnim radnicima, poljoprivrednicima, lekarima i sportistima, a u praksi štedi čak i na deci kako bi kupila službene automobile za čelnike Opštine,

– Zbog toga što uz krvave košulje, već danas imamo krvave ruke radnika koji pletu kablove u novootvorenoj fabrici

– Zbog toga što od Trstenika prave palanku u kojoj deca svih nas imaju samo dve mogućnosti - da iz Trstenika odu ili da ostanu i budu jeftina radna snaga.

Sledeći protestni skup zakazan je za četvrtak 14. februar.

Da li su “vešala” povod za zastrašivanje građana Srbije i polazna tačka za novu seriju napada na opoziciju. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protest od pre nekoliko dana u Kosovskoj Mitrovici

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA