Najnovije

AMERIKANCI PREKIDAJU TURSKI TOK? Evo šta je Stejt department namerio

Američki državni sekretar Majke Pompeo, tokom posete evropskim zemljama naredne sedmice, pozvaće da se odustane od podrške projektu Turski tok, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt Departmenta.

Turski tok (Foto: Turski tok)

Pompeo će od 11. do 15. februara posetiti će Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Belgiju i Island.

"U Mađarskoj ćemo nastaviti da se zalažemo za diversifikaciju energetskih zaliha u Centralnoj Evropi. Državni sekretar će pozvati Mađarsku da aktivnije učestvuje u završetku projekta na ostrvu Krk za uvoz TNG-a i izgradnji gasovoda, i takođe ćemo odvratiti Mađarsku od podržavanja turskog toka", rekao je zvaničnik.

On je napomenuo da će u Budimpešti razgovarati io jačanju odnosa u oblasti bezbednosti, "suprotstavljanju ruskoj agresiji, i jačanju NATO-ovih odbrambenih sposobnosti".

Portparol Stejt departmenta pojasnio je da će Pompeo pozvati mađarske vlasti da "prestanu da blokiraju interakciju Ukrajine u NATO".

Takođe je saopšteno da je predstavnik Stejt departmenta najavio intenziviranje napora Vašingtona u borbi protiv rastućeg uticaja Rusije i Kine.

"Pokušavamo da povećamo naše diplomatsko, komercijalno, vojno i kulturno angažovanje svuda u centralnoj Evropi. Naš stav je da je ona zakasnela i neophodna. Delimično u poslednjih deset godina bilo je nedostatka američkog aktivnog učešća u Centralnoj Evropi, što je dovelo do pojave da su Kina i Rusija to rado popunile ”, rekao je diplomata.

Projekat "Turski tok" podrazumeva izgradnju dva gasovoda kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara. Prvi gasovod će snabdevati potrošače iz Turske, drugi će snabdevati zemlje Južne i Jugoistočne Evrope. Puštanje u rad prvog kraka planirano je do kraja 2019. godine.

Ruta drugog kraka nije definitivno određena, jer Rusija traži čvrste garancije od EU da izgradnja neće biti blokirana.

Administracija Donalda Trumpa aktivno se protivi ruskim projektima za isporuku gasa Evropi, zalažući se za snabdijevanje američkog prirodnog gasa. Mađarska je jedna od zemalja EU, koja se zalaže za razvoj saradnje sa Rusijom, uključujući i oblast energetike.

Kako američki ambasadori prisiljavaju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Na čemu može da padne Turski tok?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA