Najnovije

DŽIHADISTA ERDOGAN SKOVAO KRVAVI PLAN ZA IDLIB: Teroristi Al Kaide uskoro postaju... (MAPA)

Turska želi da Nusra Front (Al Kaida ili Hadžat Tahrir al Šam) postane politička snaga slična pokretu Hezbolah u Libanu, izjavio je izvor iz Sirijske pregovaračke komisije (SNC).

Turska vojska na severu Sirije (Foto: Jutjub)

- Turska pokušava da reši pitanje Nusre na sirijskom severu, i oni žele da ovu grupu učine političkom grupom, poput Hezbolaha u Libanu - rekao je izvor.

Turska vlada još uvek nije potvrdila tu informaciju. Izvor iz Sirijske pregovaračke komisije (SNC) takođe je izjavio da Turska želi da uključi terorističku grupu Nusra Front u novu vojsku na severu Sirije, gde Ankara želi da uspostavi sigurnu zonu.

- Prema turskom planu, Nusra će biti uključena u nacionalnu vojsku na severu, koju Turska sada pokušava da formira - rekao je izvor.

Prema izvoru, Nacionalna koalicija za sirijske revolucionarne i opozicione snage, koja objedinjuje različite opozicione snage i SNC, obe strukture rade na jačanju turskog uticaja na severu - da bi stvorili sigurnu zonu dubine 32 kilometra, zauzimanjem teritorije od 460 kvadratnih kilometara.

- Postoje pregovori između Koalicije i Nusra Fronta da se dogovore o spajanju i formiranju nove zajedničke vojske na sirijskom severu - naglasio je izvor.

Izvor je takođe komentarisao stav SAD u vezi s tim planom.

- SAD su saopštile da nemaju nikakav problem sa bilo kojim turskim projektom na severu Sirije dokle god se u obzir uzimaju i interesi američkih saveznika Kurda - rekao je izvor.

Izjava je usledila nakon što je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla prošle sedmice da militanti Nusre jačaju i okupljaju snage u Idlibu na severu Sirije, gde su se Rusija i Turska dogovorile da uspostave demilitarizovanu zonu duž linije kontakta između sirijskih vladinih snaga i oružane opozicije.

Iz zone je trebalo da se ukloni teško naoružanje kao i ekstremističke grupe. Rusija je upozorila da prisustvo boraca Nusre u Idlibu krši sporazume o zoni.

Rusija, Iran i Turska razmatraju zajedničku vojnu akciju u Idlibu. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kakva će biti sudbina hrišćana i ostalih manjina na severu Sirije kada turska vojska započne invaziju?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA