Najnovije

Merkel rasturila Trampa: Očitala mu lekciju! (VIDEO)

Islamska država daleko od toga da je poražena, već se umesto toga, pretvara u asimetričnu ratnu silu nakon što je militantna grupa izgubila skoro celu teritoriju koju je nekada kontrolisala u Siriji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Angela Merkel i Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Merkelova izjava na otvaranju berlinskog sedišta Nemačke spoljno-obaveštajne agencije BND u suprotnosti su sa izjavama američkog predsednika Donalda Trampa da je islamistička grupa ID poražena.

- Takozvana Islamska država je srećom isterana sa svoje teritorije, ali to nažalost ne znači da je Islamska država nestala – rekla je Merkelova i dodala:

- Ona (Islamska država) se transformiše u asimetričnu ratnu silu. Što je, naravno, pretnja. 

Konzervativna kancelarka je rekla da su događaji praćenja u Siriji jedan od glavnih prioriteta BND-a, koji uključuju i praćenje sajber pretnji i lažnih vesti koje su formirane da utiču na demokratske izbore.

Tramp je u sredu izjavio da očekuje formalno saopštenje već naredne sedmice da je Koalicija koja se bori protiv militanata preuzela sve teritorije koje je ranije držala ID. U decembru je objavio da je grupa "poražena".

Tramp želi da povuče američke trupe iz Sirije do kraja aprila, plan koji je alarmirao evropske saveznike koji se boje da će se Islamska država ponovno pojaviti u Siriji u odsustvu kredibilnog mirovnog plana za okončanje građanskog rata u zemlji.

- Ostajemo daleko od mira u Siriji - rekla je Merkel, obožavana od strane više od 550.000 Sirijaca koji su pronašli utočište u Nemačkoj nakon što je 2015. odlučila da otvori granice zemlje za skoro milion tražilaca azila.

Huan Gvaido poziva u pomoć Amerikance. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski raketni sistem S-300 postao je operativan na teritoriji Sirije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA