Najnovije

PROTEST 1 OD 5 MILIONA: Pogledajte šta su građani doneli umesto vešala! (FOTO/VIDEO)

Građanski protest "1 od 5 miliona" počeo je večeras okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

Učesnici protesta nose transparente, a nema političkih obeležja. Na Platou se okupljenima obratio pisac Marko Vidojković.

"Ja mislim da je super što smo zajedno, ovde je cela politička ponuda, koju ćemo imati kada se izborimo, ta politička ponuda imaće da napiše ugovor sa narodom, oni to rade, ali ovaj ugovor mora da se poštuje. Kako neko reče nekad, samo vas gledamo", poručio je Vidojković. 

Okupljenima na Platou pridružili su se i studenti FPN-a, FON-a, ETF-a i Saobraćajnog fakulteta. Oni su se ranije tokom dana okupili ispred studentskog doma "4. april" odakle su krenuli u protestnu šetnju do Filozofskog fakulteta.

Studenti su na protest došli kako bi, kako ističu, podržali profesore i ukazali na problem odliva mozgova.  

Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju, preko Makedonske i Svetogorske ulice, sve do zgrade RTS-a u Takovskoj gde su se zaustavili.

Protestna šetnja biće nastavljena preko ulice Kneza Miloša i Kralja Milana, a biće nastavljena na Terazijama. 

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" apelovali su ranije danas na pojedince da ne donose makete vešala jer, kako ističu, takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja.

Međutim, reporter agencije Tanjug sa lica mesta javlja da su se među okupljenima opet pojavila vešala, koja se, kako navodi agencija, umesto omče, završavaju cvetom visibabe "kao karikiranje reagovanja i osuda u javnosti poruke koju predstavljaju vešala sa protesta prošle subote". 

Studenti nekoliko fakulteta, koji su počeli šetnju danas u 15 sati ispred Studentskog doma "4. april", priključili su se građanima na Platou.

Protesti su održani i u drugim gradovima Srbije - Gračanici, Brusu, Aleksandrovcu, Kragujevcu, Pirotu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu. 

U gradovima širom Srbije protestovalo se i juče – u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu, Užicu, Kraljevu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Leskovcu, Zaječaru, Požarevcu i Čačku.

Kako su krenuli protesti?

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada LJ. Stefanovića, a na prethodnom protestu, okupljeni su zahtevali da ostavku podnese ministar prosvete Mladen Šarčević.

Pročitajte OVDE sve o bahatom Šarčeviću.

Izvor: RTS/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je bilo prošle subote.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA