Najnovije

SPC NEĆE OSTATI DUŽNA USTAŠKI NASTROJENIM BISKUPIMA! Provokacija nije prošla! Sinod sprema žestok kontraudar HBK!

Sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor na pismo Hrvatske biskupske konferencije iz novembra prošle godine, koje je obelodanjeno mimo uobičajene prakse, a u kojem se Patrijarh SPC i vladika bački Irinej optužuju za vređanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj.

Srpska pravoslavna crkva (Foto: Jutjub)

Vladika bački Irinej kaže da Sinod smatra i crkveno i civilizacijski neprihvatljivom praksom da se službena prepiska iznosi u javnost. Ali, kao kaže, pošto je HBK odlučila da postupi drugačije, i odgovor Sinoda SPC biće javan. Vladika Irinej za beogradski dnevnik kaže da nikada nije napao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog. Nikada se, kaže, nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti HBK u celini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, u službi portparola SPC, odgovara "na napade ne malog broja gospode biskupa u Hrvatskoj".

- Uostalom neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastojrenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji - kaže vladika Irinej.

Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjna u okviru svoje crkve u Hrvatskoj. Potvrdio je da je Sveti arhijerejski sinod pismo HBK dobio u formi službenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca. Pored toga, kaže vladika, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

- Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega - naveo je vladika bački, koji je i portparol SPC.

Gazivode je u opasnosti. Sprema se najgori scenario. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Susret velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA