Najnovije

SLOM KALIFATA JE BLIZU: Kurdi krenuli u konačni obračun sa Islamskom državom! (FOTO/VIDEO)

Sirijske demokratske snage (SDF), među kojima ima najviše Kurda, spremaju se za završni napad na poslednje uporište džihadista na istoku Sirije.

SDF (Foto: Jutjub)

Kako se bliži kraj kalifata, Kurdi evakuišu stotine ljudi iz teritorija koje su poslednje ostale pod kontrolom Islamske države.

"Posle evakuacije civila i naših saboraca zarobljenih u Baguzu, operacija čišćenja posednjeg uporišta ID počela je večeras, u petak u 18 sati", rekao je Mustafa Bali.

Bali kaže da muškarci dolaze praznih ruku, a žene sa dragocenostima koje su uspele da sačuvaju, uključujući oružje i laptopove.

SDF uz pomoć međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države u septembru je počeo ofanzivu na ono što je ostalo od džihadista.

Taj džep na kome se još drže džihadisti sveden je na kvadratni kilometar u blizini Baguza. SDF se poslednjih nedelja priprema za zauzimanje tog sela na granici s Irakom, ali je operacija zaustavljena zbog evakuacije civila.

Islamska država je pretrpela značajne gubitke, pogotovo kad su izgubili sirijsku Raku, koju su smatrali svojom prestonicom, i irački Mosul.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao kako su snage SDF-a osvojile 100 odsto teritorije koja je bila u rukama militanata, što protivureči izjavi zapovednika te koalicije koji je kazao da će za to biti potrebno još nedelju dana.

Mazlum Kobani, zapovjednik SDF-a, poručio je kako će proglasiti "potpunu pobedu" nad Islamskom državom za oko nedelju dana.

Juriš novih sirijskih supervojnika možete pogledati OVDE.

Izvor: Kurir/Metro.co.uk

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA