Najnovije

SVET U ŠOKU! Kako je vremešni MiG-21 oborio ponos američke avijacije

Indija tvrdi da je njen MiG-21 oborio mnogo napredniji lovac F-16 pakistanskog vazduhoplovstva. Ta vest samo na prvi pogled deluje neobično, ali vojni stručnjaci kažu za RT da indijsko vazduhoplovstvo ima mnoge skrivene adute.

Indijski MiG 21 (Foto: Jutjub)

Do obaranja aviona došlo je na vrhuncu ovonedeljnih tenzija između dve zemlje. 

Iako su vesti iz pograničnog Kašmira ovih dana bile pune nedoslednosti i dezinformacija, to ne znači da MiG-21 nije mogao da obori F-16, iako je reč o avionima potpuno različitih generacija, kaže Mihail Hodarenok, vojni ekspert i penzionisani pukovnik koji je ranije radio za rusku vojsku.

MiG-21 je u sovjetsku vojsku uveden davne 1959. godine, dok je F-16 supersonični lovac četvrte generacije, koji je u Oružane snage SAD uveden gotovo dve decenije kasnije.

Očigledno je da F-16 ima neuporedivo naprednije karakteristike, uključujući borbeni opseg od 547 kilometara, u poređenju sa 370 kilometara u slučaju MiG-a 21.

Međutim, Hodarenok objašnjava da je MiG-21-93, koji je koristila indijska vojska, prilično modernizovana verzija letelice.

„NJegov radarski sistem mu omogućava da neprijateljsku letelicu prati sa udaljenosti od 57 kilometara spreda i 30 kilometara otpozadi. Može da prati osam meta istovremeno, sa brzim sistemom potrage i automatskog uočavanja meta u bliskoj borbi, uključujući i upotrebu topova i navođenih raketa“, kaže ruski stručnjak.

MiG-21 ima rakete R-77 srednjeg dometa (110 kilometara), koje mogu da dosegnu brzinu od 4.250 kilometara na čas, sa bojevom glavom od 22 kilograma.

„To sve znači da je MiG-21-93 mogao lako da obori avion kao što je F-16. Osim toga, najbolji avion je uvek onaj koji ima najboljeg pilota. Ostalo su sitnice“, rekao je Hodarenok za RT.

Rusi dobijaju do kraja godine zenitne sisteme S-350, koji su znatno moćniji od S-300. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA