Najnovije

''BIĆE OPET PAKAO I KRVAVA DRINA!'': Amerikanci i Britanci u šoku, vojvoda Aleksić postrojio vojsku (VIDEO)

Povodom obeležavanja godišnjice hapšenja četničkog komandanta Draže Mihailoviće nakon Drugog svetskog rata koje je u Višegradu organizovao Ravnogorski pokret, Ambasada SAD u BiH saopštila je putem Tvitera da je "užasnuta pretnjama i nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja".

Četnici u Višegradu (Foto: Jutjub)

 

"Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu neophodne korake, pozabave se ovim pretnjama i učine da oni koji su krivi odgovaraju", objavljeno je na Tviter nalogu Ambasade SAD u Sarajevu.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild na istoj društvenoj mreži je napisao da su u Višegradu viđene "šokantne scene".

"Šokantne scene u Višegradu. Mora da je uznemirilo mnoge širom BiH - nadam se da će vlasti sprovesti punu istragu. Govoru mržnje nije mesto u modernom društvu. Krajnje je vreme za okretanje budućnosti, s odgovarajućim poštovanjem za sve strane", napisao je Fild.

Ravnogorski pokret Višegrad organizovao je danas u tom gradu parastos i polaganje cveća na spomeniku četnikom komandantu, generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, povodom godišnjice njegovog hapšenja nakon Drugog svetskog rata u okolini Višegrada.

Fena navodi da su ranijih godina pripadnici Ravnogorskog pokreta ovakve skupove organizovali 13. marta, a jutrošnje okupljanje otpočelo je tokom dana na Trgu palih boraca u Višegradu.

Sarajevski Dnevni avaz navodi da je ove godine program organizovan tri dana ranije zbog početka pravoslavnog posta.

Navodi se da su se uz povike "Bog čuva Srbiju", "Bog čuva Republiku Srpsku", u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili pred vojvodom Slavkom Aleksićem, gde su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije Višegrad da se ne sme desiti ni najmanji incident, položili cveće na spomenik u centru grada.

Ravnogorci su položili cveće i na spomenike u mestu Undrulje, gde je u akciji Ozne 13. marta 1946. godine Mihailović uhapšen.

"Kao i svake godine, okupljamo se da odamo spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čoveku koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali i razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora", kazao je predsednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević.

Okupljanje ravnogoraca u RS izazvalo je veliko uzbuđenje u vladajućim strankama u Federaciji BiH, pa tako Kliks prenosi saopštenje Stranke demokratske akcije koja traži da "Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti odmah preduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu".

Navodi se takođe da je Demokratska fronta "pozvala ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su u Višegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina, ili da im se, ako i pored očiglednih četničko-koljačkih namera ne žele da ih privedu, jednostavno pridruže".

Tokom okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu zabeležen je i snimak pevanja uz gusle, a početak pesme počinje rečima: '’Biće opet pakao i krvava Drina'’.

A kako je Draža Mihailović pobedio sud u Podgorici, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Kliks/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA