Najnovije

"SUPER PUME" STIŽU: Ovakve moćne helikoptere neće imati niko na Balkanu osim Srbije! (VIDEO)

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije dobiće svoja tri nova srednja transportna helikoptera H-215 "super puma" 2021. i 2022. godine, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Super puma (Foto: Jutjub)

On je na konferenciji pod nazivom „Kapitalna ulaganja i jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova“ prezentovao dosadašnja i planirana ulaganja u ljudstvo i tehniku MUP-a. Deo izlaganja bio je posvećen i obnavljanju flote helikoptera:

- Zahvaljujući naporima Vlade, modernizovaćemo i unaprediti funkcionalnost naše Helikopterske jedinice, kojoj će tokom ove godine biti isporučena četiri helikoptera tipa H-145 M, dok će tri helikoptera tipa „super puma H-215“ biti isporučena 2021. i 2022. godine - rekao je Stefanović.

Jedini na Balkanu

Kako kaže izvor upućen u pregovore, helikoptere kao što su “super puma” nema niko na Balkanu.

- To su dvomotorni helikopteri srednje kategorije čija je nosivost znatno veća nego kod trenutnih helikoptera u Srbiji. Takođe, njihovim dolaskom došlo bi do velikog pomaka i na nivou helikopterske elektronike - kaže izvor.

Kako objašnjava, “super pumama” bi piloti MUP-a mogli da lete bez obzira na vremenske uslove. Piloti helikopterske jedinice MUP jedini na Balkanu imaju dozvole za instrumentalno letenje, mogu da lete i po mraku i po magli, oslanjajući se samo na instrumente i prethodne proračune.

Međutim, oni su sa sadašnjim letelicama sprečeni da odlaze u pojedine akcije ukoliko vremenski uslovi mogu prouzrokovati zaleđivanja.

Pročitajte OVDE kakvo moćno pojačanje stiže ruskoj mornarici.

Izvor: Blic
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA