Najnovije

ALBANCI PRETE SRBIJI I BLOKIRAJU JE NA PUTU KA EU! Da li Beogradu stiže novi jezivi ultimatum iz Brisela?

Albanci iz Prištine na sve moguće načine Srbiji udaraju klipove u točkove i prizivaju haos. Tako se Beograd našao pred još jednim velikim problemom, a to je spuštanje rampe na evropskom putu i prekid pregovora o pristupanju sa EU, a sve zbog platforme Prištine.

Zastave tkz. Kosova i Albanije (Foto: Jutjub)

Naime, jasan stav Srbije, koji je izrekao i predsednik Aleksandar Vučić, da nema pregovora s Prištinom dok su takse na snazi, a naročito nakon usvajanja prištinske Platforme o dijalogu s Beogradom, mogao bi da zaustavi Srbiju na putu ka EU.

Na ovakav scenario ukazuje okvir za Poglavlje 35 o Kosovu, koji kaže da pregovori mogu biti obustavljeni ukoliko se utvrdi da ne postoji napredak u dijalogu, a pošto dijaloga nema...

Međutim, nigde nije "obrađen" scenario šta se dešava u slučaju kad Priština koči napredak u normalizaciji odnosa, što se upravo dešava ovih dana.

Zato se opravdano nameće pitanje da li bi Srbija mogla zvanično da zatraži od Brisela da sa spiska naših obaveza na evropskom putu izbriše normalizaciju odnosa s kosovskim Albancima, s obzirom na to da oni u potpunosti blokiraju dijalog.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže:

- Platforma Prištine jasno govori o nameri Prištine da ne sprovodi svoje obaveze iz Briselskog sporazuma. S obzirom da smo mi svoje obaveze ispunili, ja očekujem da poglavlje 35 koje prati primenu sporazuma ne može da bude u ovim okolnostima uslovljavajuće za nastavak našeg procesa i pregovora, jer smo mi naš deo obaveza ispunili - kaže ona i dodaje:

- EU kao potpisnik Briselskog sporazuma ( Ešton potpisala kao tadašnja Visoka predstavnica za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU) može da napravi temeljnu analizu svega što je Briselskim sporazumom ostvareno i kroz ovaj "temeljni pregled" postignutog jasno je da Beograd nema neizvršenih obaveza, dok je Priština ne samo odbacila obaveze iz Briselskog sporazuma, već tarifama otišla i dalje - u kršenje SSP i Cefte. Tako da ne znam kako bi se validno opravdalo bilo kakvo usporavanje procesa Srbije zbog Prištine i njihovih unilateralnih poteza koji obesmišljavaju i čitav rad EU u dijalogu.

Pročitajte OVDE sve o dramatičnom upozorenju KFOR Srbima na Kosovu.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

I da Vučić prizna Kosovo u EU neće ući Srbija.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA