Najnovije

LOVAC NA RUSKI S-400: Northrop Grumman razvija raketu velikog dometa AARGM-ER

Komanda vazduhoplovnih borbenih sistema koja se nalazi u okviru američkog ratnog vazduhoplovstva, potpisala je 322,5 miliona dolara težak ugovor sa korporacijom Northrop Grumman, koja ima zadatak da razvije i testira vazduhoplovnu protivradarsku raketu velikog dometa AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile – Extended Range).

F 35 (Foto: Jutjub)

Kako je saopštio internet portal RG, raketa se pravi za potrebe američkog ratnog vazduhoplovstva. Konkretno, sa raketom AARGM-ER će se opremati operativni borbeni avioni F/A-18E/F, EA-18G i F-35A/C. Ceo razvojni projekat sa testiranjima treba da bude gotov do kraja 2023.godine.

Prema rečima glavnog konstruktora, ovaj projekat je započeo još 2015.godine u okviru kompanije Orbital ATK, koji je deo korporacije Northrop Grumman.  Godinu dana kasnije tadašnji ministar odbrane SAD Ešton Karter je projekat razvoja nove rakete ocenio kao veoma važan za tadašnje potrebe ratne mornarice SAD, u borbi protiv sve sifisticiranijeg protivnika kakve su vojske Rusije i Kine.

Novu raketu AARGM-ER vazdušnog baziranja će pogoniti motor na čvrsto gorivo. Odlikovaće je uvećan korpus koji će na sebi imati elemente smanjene radarske vidljivosti. NJen efektivni domet u odnosu na početnu verziju rakete je na ovaj način uvećan za oko 100-110km. Raketa će se na cilj navoditi kombinovanim načinom vođenja. Prema njenim tehničko-taktičkim karakteristikama, ova raketa će obezbediti dejstvo protiv svih savremenih sistema PVO velikog dometa, uključujući tu i ruski S-400.

Dodatne specifikacije govore da će AARGM-ER imati sposobnost dejstva u uslovima intenzivne protivelektronske borbe. Ona će biti efikasna i protiv neprijatelja koji masovno koristi makete i lažne ciljeve. Raketa će biti opremljena samonavođenom radarskom bojevom glavom milimetarskog dijapazona. Lovački avioni pete generacije Lockheed Martin F-35A može ovu raketu da nosi u svom unutrašnjem odseku. Verzije F-35B/C će moći da je nose i na spoljnim nosačima.

Da bi sustigao Rusiju - Pentagon ulaže 2,6 milijardi dolara u hipersonično oružje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA