Najnovije

KARADŽIĆ STIŽE KUĆI? Za sedam dana pada odlučujuća presuda, predstoji još jedan opasan korak, a ako ga pređe slobodan je

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić očekuje da mu 20. marta u Hagu bude izrečena oslobađajuća presuda ako drugostepeno veće u njegovom predmetu bude razmatralo samo činjenice i dokaze, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Karadžić (Foto: Jutjub)

I Kojić je izrazio nadu da će se žalbeno veće u ovom predmetu voditi činjenicama i dokazima, što je u interesu vladavine prava i pomirenja među narodima na ovim prostorima.

- Karadžić je i sada u žalbenom postupku jasno i nedvosmisleno dokazao da ne postoji nikakva odgovornost političkog rukovodstva u događajima koji mu se stavljaju na teret. Uvažavanjem tih činjenica i dokaza, prvi predsednik Srpske bi trebalo da se sa nama vrati u Srpsku, naveo je Kojić.

Sa druge strane, Kojić je u vezi sa Karadžićevim predmetom izrazio bojazan s obzirom na raniju praksu Haškog tribunala i prvostepene presude izricane srpskom vojno-političkom rukovodstvu.

- Sud je očigledno odbacivao sve ili najveći deo žalbi, odnosno dokaza koje je ulagala odbrana i bavio se njihovom paušalnom procenom. Bojazan postoji jer ni ranije presude nisu zasnovane na pravnim činjenicama, već na osnovu politika, objasnio je Kojić.

On je ocenio da je Haški tribunal, koristeći nakaradnu kvalifikaciju krivičnog dela udruženi zločinački poduhvat, pokušavao da okrivi kompletno vojno-političko rukovodstvo Srpske za sve događaje iz devesetih godina prošlog veka.

- To nije dobro jer se izašlo iz okvira prava - ponovio je Kojić.

Izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 20. mart u 14.00 časova. Drugostepena presuda biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom je 2016. godine Haški tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

Suđenje Radovanu Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine, a 30. jula prebačen je u Haški tribunal.

Rusko proleće je odložio i rastrgao đavo, ali buđenje je pred nama kaže Dugin. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA