Najnovije

PRIŠTINA U PROBLEMU! MERKELOVA RUŠI TAKSE?! Otvoreno zapretila Šiptarima, ne računajte na Nemačku!

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula je diplomatsku ofanzivu kako bi naterala Prištinu da što pre ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj (Foto: Pravda)

Merkelova je šiptarskim vlastima na Kosovu postavila jasne rokove za ukidanje kriminalnih taksi i poručila im da, ako to ne učine, više neće moći da računaju na podršku Nemačke.

Nema više vrdanja

Dvojica najbližih savetnika Merkelove - Jan Heker, najuticajniji spoljnopolitički savetnik, i Matijas Litenberg, lični kancelarkin savetnik za Balkan - u ponedeljak su, kako se saznaje, u Prištini na sastanku sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem preneli jasnu poruku da se takse moraju hitno ukinuti ili sledi konkretna kazna!

- Nemačka je jedna od glavnih zagovornica dijaloga Beograda i Prištine. Kancelarka Merkel od početka insistira da se svi problemi rešavaju pregovorima i protiv je bilo kakvih jednostranih poteza. Zvanični Berlin do sada je poslao više poruka Prištini da je rušenje sporazuma o slobodnoj trgovini apsolutno neprihvatljivo. Sada je diplomatska ofanziva Nemačke podignuta na viši nivo i kancelarka je poslala svoje ljude od najvećeg poverenja da objasne Albancima kako nema više vremena za političke igre, da tenzije moraju da se spuste i da se stvari hitno vrate za pregovarački sto. Na sastanku u Prištini Tačiju i Haradinaju jasno je stavljeno do znanja da se takse moraju povući ili će Berlin kazniti Prištinu - prenosi odlično obavešteni diplomatski izvor.

Prema njegovim rečima, Jan Heker i Matijas Litenberg su Haradinaju i Tačiju preneli više nego konkretnu poruku.

- Ako ne ukinete takse, ne računajte više na Nemačku, zaboravite i na političku i na diplomatsku i na ekonomsku podršku! Eto, baš tako glasi poruka Angele Merkel vlastima na Kosovu. I nemojte sumnjati, oni će tu poruku jako dobro shvatiti - kaže sagovornik.

Nema dijaloga bez toga

Dvojica savetnika Angele Merkel su odmah nakon posete Prištini u ponedeljak kasno uveče doputovali u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tokom razgovora koji je trajao više od dva sata i koji je završen posle ponoći usaglašeno je da se takse moraju povući. Ipak, Vučić kaže da nije optimističan da će do toga uskoro doći.

- Nismo bliže dogovoru sa Prištinom jer sa njom ne pregovaraju Nemci nego mi. Moji sagovornici su me obavestili da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse. Očekujem da će tokom aprila biti nekih pomeranja u vezi sa tim i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomere. Međutim, bojim se da oni koji su takse uveli smatraju da imaju veliku internu političku podršku. Platforma koju su doneli je jako, jako loša i ja sam sagovornike iz Nemačke upoznao sa stavom Srbije o tome. Ako hoćete da razgovarate sa nekim, onda ne zakucavate stvari jer je veoma teško te eksere posle izvući... - istakao je Vučić.

On je naveo i da Srbija želi kompromis i da čuva mir i stabilnost, ali da nikome neće dozvoliti da napadne Srbe.

Komentarišući najave diplomatskog blickriga iz Berlina, karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Informer da je Nemačka zainteresovana za ukidanje taksi jer bez toga nema nastavka dijaloga.

- Međutim, ne vidim značajno drugačije poruke koje su doneli nemački predstavnici od onih koje čujemo poslednjih meseci. Ne prođe dan da neka od velikih isla ne traži ukidanje taksi, ali mi se čini i da Priština ima prećutnu podršku za takve gestove i da je posredi neka politička igra Zapada i Prištine u kojoj oni jedno pričaju u javnosti, a drugo rade ispod stola... - napominje Milivojević.

Vučić: Srbija uzdržana, ali ako napadnu, branićemo se

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je juče da Beograd nikome ne preti i da će delovati staloženo i uzdržano koliko god je to moguće, ali da nikada neće ostaviti Srbe na Kosovu na milost i nemilost Prištini. On je ponovio i šta će biti odgovor Srbije ako Albanci krenu nasilno da zauzimaju Gazivode i Trepču.

- Više puta sam rekao šta ćemo da uradimo i to ćemo da uradimo. I sav bes celog sveta ću na svoja leđa da prevalim. Mi smo rekli sve ono što oni pre nas nikad nisu rekli i to je jedini razlog zašto Priština u ovu akciju ne ide. A ako krene, znaćemo da odgovorimo - poručio je Vučić.

Ruski konstruktori intenzivno rade na hiperzvučnom metku. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Angela Merkel me je pozvala da posetim Berlin kad god to želim

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA