Najnovije

PUŠKA KOJE SE SRBI TEŠKO ODRIČU: Ako nije više za vojsku, dobra je i za lov (VIDEO)

Generacije srpskih muškaraca koji su bili na odsluženju vojnog roka u JNA do početka osamdesetih godina prošlog veka zaduživali su čuvene ''papovke'', od kojih se nisu odvajali tokom boravka u svojim jedinicama.

Papovka (Foto: Jutjub)

Kao i kod rdugih primeraka naružanja koje je proizvela kragujevačka Zastava o kojima smo ranije pisali, naši oružari su se za vreme SFRJ u dizajnu oslanjali na sovjetsku školu.

 Poluautomatska puška PAP M59/66, Zastava M59/66 ili popularno papovka, je jugoslovenska verzija sovjetske puške SKS.

Serijska proizvodnja je započeta 1964. godine u fabrici „Zavodi Crvena zastava”, danas „Zastava Oružje”. Bila je osnovno oružje Jugoslovenske narodne armije, sve do početka osamdesetih godina, kada je postepeno povučena iz upotrebe i zamenjena Zastavom M70. Nakon toga je zadržana u naoružanju pomoćnih jedinica, a velike količine su remontovane i uskladištene u magacinima ratne rezerve.

Devedesetih su ove puške masovno korišćene u ratovima tokom raspada Jugoslavije. Povučena je iz upotrebe iz država nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije, međutim i dalje se koristi u mnogim armijama širom sveta. Podsećamo da je SFRJ bila veliki izvoznik oružja, i da su mnoge armije širom sveta bile naoružane oružjem proizvedenim u Kragujevcu.

Upotreba i tehničke karakteristike

PAP M59/66 služi za uništavanje neprijateljske žive sile, utvrđenih ciljeva, vozila i niskoletećih objekata puščanom vatrom, tromblonom ili nožem. Poseduje integrisani tromblonski dodatak i tromblonski nišan, kao i regulator protoka barutnih gasova koji omogućava gađanje trombolonom. Puška je opremljena preklopnim nožem smeštenim ispod cevi.

Težina: 4,1 kg
Dužina: 1120 mm
Dužina cevi: 550 mm
Kalibar: 7,62 x 39 mm
Vrsta operacije: Pozajmica barutnih gasova
Način dejstva: Poluatomatski
Brzina paljbe: do 40 met/min
Brzina zrna: 735 m/s
Maks. ef. domet: 500 m
Odvojivi magacin: 10 kom.
Nišan: Mehanički tangencijalni, kod nekih modifikacija optički

'’Papovka'’ u SAD i Kanadi

Zastava je u svojoj ponudi tokom godina imala više varijanti ove puške u civilnoj verziji bez noža i tromblonskog dodatka. Očuvani primerci iz ratnih rezervi se prodaju na zapadu kao lovački karabini, pa je tako Politika 2008. godine objavila podatak da se Zastava M59/66, u fabričkom stanju u Kanadi može kupiti za 329 dolara, dok je cena u SAD 195,99 dolara.

Kako je Putin učestvovao u desantu na Prištinu, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA