Najnovije

SENAT SASEKAO TRAMPA: Usvojena rezolucija o povlačenju američke vojske koja u Jemenu ratuje na strani Saudijske Arabije, Bela kuća preti

Senat pod kontrolom republikanaca usvojio je rezoluciju kojom bi se okončalo učešće SAD u brutalnom ratu koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije u Jemenu, čime bi se suprotstavili podršci predsednika Donalda Trampa kontroverznom sukobu.

Tramp (Foto: Jutjub)

Rezolucija koja je usvojena, sprečava američke snage od bilo kakvog učešća u sve nepopularnijem ratu bez daljeg odobrenja Kongresa. NJeni zagovornici tvrde da umešanost SAD u sukob krši ustavne odredbe da samo Kongres može odobriti učešće u ratu.

Raniju verziju rezolucije usvojio je Predstavnički dom koji kontrolišu demokrate, ali je Senat odbacio. Rezolucija mora sada ponovo da proše Predstavnički dom pre nego što bude poslata u Belu kuću, gde je Tramp obećao da će staviti veto.

Mala grupa republikanaca bila je voljna da pređe partijsku liniju kako bi kaznila Trampa zbog njegove podrške konfliktu koji su UN proglasile humanitarnom katastrofom, u kojem je stradalo desetine hiljada civila i stavio polovinu Jemana na rub potpune gladi.

Američke snage su ranije pružale podršku saudijskoj koaliciji u vazdušnim napadima, pa čak i dopunjavanje goriva u vazduhu, sve dok se ta praksa nije prekinula krajem prošle godine.

Rezolucija takođe služi kao sredstvo za pritisak na Trampa da osudi saudijsku vladu zbog ubistva novinara DŽamala Kašogija, a za šta su američke obaveštajne agencije uperile prst na saudijskog princa Mohameda bin Salmana.

U međuvremenu, otkrića da su interesi povezani sa Trampovom administracijom u pregovorima o prodaji nuklearne tehnologije Saudijskoj Arabiji bacili su novo svetlo na predsednikovu ugodnu vezu s kraljevstvom.

Koalicione snage koje predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nemilosrdno bombarduju Jemen od 2015. godine u pokušaju da zbace Huti pobunjenike koji kontrolišu glavni grad Sanu. Koalicija naoružana i obučena od strane SAD-a, kako se navodi, namerno gađa bolnice i drugu civilnu infrastrukturu, što je dovelo do masovne epidemije kolere, a veruje se da je više od 60.000 poginulo u sukobu od 2016. godine, sa još 85.000 procenjenih mrtvih od gladi.

Polovina stanovnika Jemena oslanja se na pomoć u hrani da bi preživela, što ih stavlja u neposrednu opasnost od gladi nakon što su koalicione snage prošle godine blokirale lučki grad Hodeidah.

Si En En napominje da se očekuje da Predstavnički dom SAD, koji je pod kontrolom demokrata, usvoji rezoluciju, ali da je Bela kuća zapratila da će uložiti veto ukoliko predlog zakona stigne do Trampovog stola.

Ruski konstruktori intenzivno rade na hiperzvučnom metku. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Malagurski: Tramp kakvog još niste videli!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA