Najnovije

ŠTA JE ČURKIN ZNAČIO ZA SRBIJU: Evo po čemu ćemo da ga pamtimo

MOSKVA - Vitalij Čurkin, koji je danas iznenada preminuo u NJujorku, slovio je za iskusnog diplomatu koji je tokom svoje poslednje dužnosti - šefa ruske Misije pri UN - oštro ulazio u verbalne sukobe sa, pre svega, američkim kolegama o ključnim svetskim pitanjima.

Vitalij Čurkin (Foto: Sinhua)

Srpska javnost pamtiće ga kao političara koji je na sednicama Saveta bezbednosti UN oštro kritikovao institucije u Prištini zbog položaja Srba i nealbanaca na Kosovu, ne libeći se da stane na stranu Srbije.

On je i 2015. godine u ime Rusije uložio veto pred Savetom bezbednosti UN na rezoluciju Velike Britanije da se u Srebrenici dogodio genocid. 
Učestovao je kao specijalni predstavnik predsedika Rusije na pregovorima o bivšoj Jugoslaviji.
Čurkin se rodio 21. februara 1952. u Moskvi, a diplomatsku karijeru je započeo 1974. godine.
Diplomirao je na Moskovskom institutu za spoljne poslove 1974. i tu je počeo da radi, a doktorirao je istoriju na Diplomatskoj akademiji Sovjetskog saveza 1981. godine. 
Između ostalog, bio je direktor Odseka za informisanje Ministarstva za spoljne poslove Sovjetskog Saveza i Rusije, a takođe je bio predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije od 1992. do 1994. godine.
Bio je predstavnik za štampu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova ŠSR Eduarda Ševarnandzea, ambasador u Čileu, Belgiji, Kanadi, kao i predavnik Rusije pri NATO.
Od 1992- 1994. je bio zamenik nekadašnjeg šefa diplomatije Rusije Andreja Kozirjeva.
Tada je bio i specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije na pregovorima o Jugoslaviji. Od 8. aprila 2006. obavljao je dužnost ambasadora Rusije pri UN, zamenivši na tom mestu Andreja Denisova.
Tečno je govorio ruski, mongolski, francuski i engleski. Svedočio je u pred Kongresom SAD o nuklearnoj katastrofi u Černobilju, što je bio prvi put u istoriji ŠSR da se tako nešto dogodi. 
Kako se navodi, izabran je zato iako je tada bio mladi 34-godišnji diplomata jer je imao reputaciju nekoga ko tečno govori engleski.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA