Najnovije

KAO DA SU SAMI BIRALI: Za zločine OVK sudiće bivši advokati Gotovine i Orića

Pravdu će u Hagu ponovo deliti i Francuskinja Mišel Pikar, članica veća na suđenju Karadžiću, Perišiću, Stanišiću i Simatoviću

OVK (Foto: Jutjub)

Osmoro od ukupno 20 sudija Specijalizovanih veća novog haškog suda za zločine OVK sudilo je u okviru misije Euleksa na KiM, a šestoro imaju iskustvo kao članovi veća Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Među njima su bivši advokati Nasera Orića, Ante Gotovine, Mladena Markača, Florans Artman...

Većina sudija izabranih u novi haški sud imala je neko iskustvo sa postupcima za zločine na prostoru bivše Jugoslavije, a time i kontakte sa optuženima, advokatima ili svedocima. To je potvrdila i nimalo tajna večera sudije tog suda Vladimira Mikule i advokata Arijanita Kocija, branioca dvojice kosovskih Albanaca osumnjičenih za zločine nad Srbima. Večeralo se u Prištini, gde Čeh Mikula i dalje obavlja neke poslove za Euleks.

Javnost sada s nestrpljenjem čeka epilog interne istrage, sa nadom da se takav postupak uopšte i vodi, pošto o tome jasne potvrde za sada nema. Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća, rekla je za „Politiku” da ovaj sudija trenutno nema pristup predmetima niti bilo kakvim poverljivim informacijama, da je sud posvećen zaštiti svedoka i pravdi i uputila nas na kodeks koji važi za sudije i advokate koji postupaju pred tim sudom.

Da li će sudija Mikula biti opomenut ili razrešen, znaće se uskoro, ali šteta je već napravljena. Poverenje u ovaj sud od početka je na vrlo klimavim nogama, a tog su stava i srpski zvaničnici, ministri Nela Kuburović i Nebojša Stefanović, koji su ocenili da je večera u Prištini bruka i ljaga za haški sud i da bi Mikula morao da podnese ostavku.

Prištinski portal kallxo.com, koji na prvoj stanici poziva svoje posetioce da prijave korupciju, objavio je u januaru fotografije sudije Mikule i tekst o tome da je on viđen kako sedi u publici na suđenju lažnim veteranima OVK. Jednog od optuženih na tom suđenju brani advokat Arijanit Koci, sa kojim je Mikula večerao. Novinar portala zaključio je da je Mikula prisustvovao suđenju kako bi se uverio da sve ide ispravno. Tužilaštvo navodi da je od nezakonitih isplata penzija pripadnicima OVK budžet Kosova oštećen za 68.153.533,14 evra.

Vladimir Mikula postao je 2015. godine član veća na suđenju Naseru Keljmendiju, koji je prošlog februara oslobođen za ubistvo Ramiza Delalića, a osuđen je na šest godina zatvora zbog prodaje 25 kilograma heroina. Istragu je započelo tužilaštvo BiH zbog sumnje da je Keljmendi bio uključen u međunarodnu trgovinu drogom i u organizaciju ubistva Delalića. Izdata je poternica i on je uhapšen na Kosovu 2013. Keljmendi je bio optužen da je u saučesništvu sa velikom grupom ljudi, među kojima su LJubiša Buha Čume, Naser Orić i Strahinja Rašeta, planirao ubistvo Delalića 2007. godine, za šta su unajmljeni Rašeta i Nebojša Vukomanović iz Srbije.

Prištinski „Koha ditore” pisao je 2014. godine o velikom problemu sa korupcijom u okviru pravosuđa Euleksa, navodeći da su za to odgovorni glavna tužiteljka Jaroslava Novotna i zamenik DŽonatan Ratel. O tome ih je obavestila tužiteljka Marija Bami, ali je njoj najpre rečeno da nema razloga za žalbe, a zatim je suspendovana. Bamijeva je poslala pismo na adrese troje zvaničnika Euleksa u kojem je ukazala da je isterana iz misije zato što je otkrila korupciju i kriminal u Euleksu.

Prema pisanju „Kohe”, Bamijeva, koja je svojevremeno tužila svoju državu Veliku Britaniju za diskriminaciju i dobila odštetu od 250.000 funti, tražila je da njena budućnost u misiji na Kosovu ne zavisi od Novotne, ali da su, kako je navela, upravo ona i njen prijatelj Čeh Vladimir Mikula odlučili da je ne prime, iako je u Euleksu bila od početka. Marija Bami je suspendovana zbog saradnje sa „Kohom”, a zanimljivo je da je njen advokat bio Arijanit Koci.

Novi haški sud stalno naglašava da mu je briga za svedoke od prvorazrednog značaja. Ipak, samo pominjanje bezbednosti svedoka otvorilo je mnogo širu temu, ako se zna da je Kosovo mala sredina, da međunarodno pravosuđe tamo funkcioniše godinama i da se mnoge sudije, tužioci i advokati veoma dobro poznaju. Posebno ako se zna koliko je svedoka ubijeno širom Evrope, čekajući da svedoče pred međunarodnim tribunalom. Zato se postavlja pitanje ko su ljudi koji će suditi za zločine nad Srbima i koji će imati pristup poverljivim podacima, pa time i onim o mestima i načinima kako se čuvaju svedoci, bez čijih iskaza teško da se ijedan zločin može dokazati.

Uvidom u kraće biografije ostalih sudija objavljene na sajtu suda vidi se da većina njih ima solidno iskustvo u predmetima ratnih zločina i organizovanog kriminala ka Kosovu.

Nemac Vidar Stensland bivši je sudija Euleksa u Kosovskoj Mitrovici, baš kao i Italijani Antonio Balzamo i Emilio Gati, Amerikanac Čarls Smit i Estonac Andres Parmas. Sudija iz Belgije Kristina van den Vajngart radila je u Haškom tribunalu i Međunarodnom sudu pravde. Sudija iz Francuske Mišel Pikar javnosti je dobro poznata kao član veća u predmetu protiv Radovana Karadžića, ali i protiv Momčila Perišića. NJeno mišljenje bilo je izdvojeno u prvoj presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, gde se, nasuprot većini drugih članova veća, ona zalagala za osuđujuću presudu.

Bivši nemački advokat Kai Ambos, sada sudija suda za zločine OVK, bio je svojevremeno u timu odbrane hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. U taj tim je uključen posle prvostepene presude kojom su hrvatski generali osuđeni, da bi u žalbenom postupku bili oslobođeni za zločine nad Srbima u „Oluji”.

Dugogodišnju karijeru, najpre zamenika sekretara suda, a zatim i višeg pravnog savetnika u bivšem tribunalu, a zatim i u misiji UN na KiM, ima i Kanađanin Kenet Roberts.

Švajcarac Genel Metro bio je advokat odbrane i konsultant na mnogim suđenjima za ratne zločine u Haškom tribunalu. Bio je branilac Nasera Orića, kada je uhapšen u Ženevi po srpskoj poternici, posle čega je Orić prebačen u BiH. Zastupao je i Florans Artman, bivšu hašku portparolku, osuđenu zbog nepoštovanja suda. Genel Metro bio je i advokat sarajevskog balističara Berka Zečevića, na čijem je nalazu utvrđena krivica Vojske RS za slučajeve „Markale jedan i dva”, kao i za „Tuzlansku kapiju”. Berković je bio svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću i mnogobrojnim bosanskim generalima.

Emisiju o mrežnom ratu protiv Srba moete pogledati OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zločini OVK: Radonjićko jezero

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA