Najnovije

„Priča o vodenici – Od kola do turbine“

U četvrtak 21. marta, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Priča o vodenici – Od kola do turbine“, autora Stanka Kostića, umetničkog fotografa.

Vodenica (Foto: Jutjub)

Izložba „Priča o vodenici – Od kola do turbine“ – prema rečima autora Stanka Kostića –postavljena je sa namerom da osveži sećanja starije publike, a mlađima pokaže jedan segment prošlosti, gotovo sasvim izbrisan u vremenu savremene tehnologije:

„Vodenica kao tehničko čudo svoga vremena i kod nas se stidljivo vraća na scenu, ali sa žilavom upornošću. Po svim vodotocima Srbije obnavljaju se stare i grade nove, čini se – kao brana pošasti mini električnih centrala. Ove stare građene su uz poštovanje prirode i očuvanje njene sredine, a nove razaruju sve gde god da se pojave.“

Autor je nastojao da – posredstvom medija fotografije – ne samo pruži sliku zatečenog stanja i da uvid u zaboravljene načine života naših starih, već i da inicira i podstakne razmišljanja o ponovnom uvođenju tradicionalnih tehnologija u upotrebu: njihovu revitalizaciju i stavljanje u pogon. Postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU ima za cilj da podstakne na odgovoran pristup očuvanju i unapređenju korišćenja hidro-energetskog potencijala rečnog fonda kao i da navede na razmatranje – u narodu već proverenih – alternativa koje će očuvati zdravlje naših voda. Tihi poziv na društvenu akciju prepliće se sa umetničkim aspektom kojim fotografije Stanka Kostića komuniciraju sa publikom, kombinujući na taj način priču o stepenu očuvanosti i devastacije tradicionalnog neimarskog nasleđa, sa pričom o tehničkim polazištima za dalja istraživanja, obnovu i izgradnju modernih vodenica. 

Izložba se sastoji od fotografija na kojima su predstavljene vodenice, njihovi ambijenti, enterijeri, detalji i vodeničari. Tema izložbe biće obrađena kroz video i audio zapise i interaktivan pristup. U okviru pratećeg programa izložbe predviđena su stručna predavanja. Izložbu prati kataloška publikacija, za koju je uvodnik napisao akademik Svetislav Arsić Basara, dok tekstove potpisuju gospodin Dušan Milovanović istoričar umetnosti i autor izložbe Stanko Kostić. 

Izložva traje do 10. aprila 2019.

O mehanizmu meke okupacije i promociji knjige “Mrežni rat protiv Srba” čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA