Najnovije

AMERIKA ŠALJE BRODOVE U JUŽNO KINESKO MORE: Kreću na strateški značajan arhipelag

Američka mornarica neće izmeniti svoju praksu takozvane "slobodne plovidbe" u spornom Južnokineskom moru i nastavlja sa takvim operacijama uprkos opasnom manevru kineskog broda protiv američkog razarača, izjavio je danas u Manili viceadmiral Filip Sojer, komandant 7. flote.

Američki nosač aviona (Foto: Pixabay)

Sojer je rekao da je Vašington protestovao protiv tog "neprofesionalnog ponašanja" kineskog broda, koji je manevrisao vrlo blizu USS Dekaturu, dok je taj razarač plovio pored jednog ostrva u arhipelagu Spretli koje je, kako navodi AP, Kina okupirala u septembru.

Sojer je dodao da će američka mornarica nastaviti s takvim plovidbama i patrolama u Južnom kineskom moru i na drugim mestima, sve "dok bude prekomernih pomorskih pretenzija širom sveta".

Američki viceadmiral je govorio na brodu US S Blu Ridž, koji je stigao u glavni grad Filipina Manilu, nakon plovidbe Južnim kineskim morem.

Zbog velike ribolovne zone i potencijalnog nalazišta nafte i plina, arhipelag Spretli je predmet spora okolnih država, navodi AP.

Na 45 ostrva raspoređene su manje vojne snage Vijetnama, Kine, Malezije, Filipina i Tajvana. Brunej nema vojno prisustvo, ali ima baze ribolovaca na ostrvima.

Kako je Rusija pobedila Ameriku u Venecueli, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Amerika šalje brodove u Južno kinesko more

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA