Najnovije

KRAJ TRKE U NAORUŽANJU U SVEMIRU: Sve kosmičke sile će morati da poštuju ova pravila

Vladini stručnjaci iz 25 zemalja okupili su se u UN-u u Ženevi na skupu posvećenom sprečavanju trke u naoružanju u svemiru.

Sojuz MS-12 (Foto: ROSKOSMOS)

"Svemir je sve važniji za ukupnu vojnu dominaciju", rekao je novinarima predsedavajući sastanka Giljerme de Agviar Patriota uoči početka dvonedeljnog skupa.

Većina vojnih operacija na Zemlji oslanja se na komunikacijske satelite i svetske vlade sve su više zabrinute da bi oni mogli da budu uništeni, dodao je brazilski diplomata.

UN-ov sastanak iniciran je pre nego što je američki predsednik Donald Tramp prošlog juna najavio planove za uspostavljanje Svemirskih snaga kao nove grane vojske kako bi osigurale "američku dominaciju u svemiru", javila je Hina, preneo je Index.hr.

Godine 2008. Rusija i Kina predložile su da se sklopi sporazum koji bi zabranio postavljanje oružja u orbiti i dalje, kao i napade na objekte u svemiru.

No zapadne države tome su se usprotivile.

SAD i EU podržavaju umesto toga neobvezujuće mere.

Ženevski sastanak, na kojem učestvuju i Iran, Pakistan i Indija, trebalo bi da omogući pomake u tom pogledu i rezultira nizom predloga koji bi mogli biti uključeni u budući UN-ov sporazum.

Učesnici će razgovarati o tome treba li se fokusirati na zabranu određenih vrsta oružja ili određene vrste ponašanja u svemiru, rekao je Patriota.

Razmatraće se pravno obvezujuća pravila i neobvezujuće mere transparentnosti.

Neprijateljskim potezima moglo bi se smatrati ometanje signala komunikacijskih satelita, napadanje satelita laserima ili projektilima te detoniranje objekata u svemiru kako bi se stvorio otpad koji bi smetao drugim svemirskim objektima.

Šta američki brodovi trže u Južnom kineskom moru, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Američke svemirske snage

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA