Najnovije

PROTESTI U BEOGRADU: Oslobađanje uhapšenih do ponedeljka ili nova okupljanja

Lideri opozicionog Saveza za Srbiju zatražili su na protestu ispred zgrade Policijske uprave grada Beograda da do ponedeljka u 15 sati budu oslobođeni privedeni demonstranti ili će ponovo pozvati građane na okupljanje.

Protest ispred stanice "29 novembar" (Foto: Jutjub)

„Ukoliko se to ne desi, organizatori protesta saopštiće kada ćemo se ponovo okupiti, i tada kada se ponovo okupimo iz celog Beograda, iz cele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost“, poručio je lider pokreta Dveri Boško Obradović sa kamiona parkiranog ispred zgrade policije.

Najmanje sedam osoba je privedeno i uhapšeno posle upada pristalica i vođstva opozicionog saveza u zgradu Radiotelevizije Srbije u subotu uveče.

Ovim zahtevom je okončan više od šest sati dug protest opozicionih stranka i njihovih pristalica u Beogradu, povremeno na ivici ozbiljnih incidenata.

Pristalice opozicije su od podneva blokirale zgradu Predsedništva Srbije, tokom konferencije za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je poručio da neće razgovarati sa liderima ovog pokreta i optužio vođe opozicije za nasilje i provokacije.

Od Predsedništva do policijske stanice

Posle višesatnog protesta ispred Predsedništva Srbije, pristalice opozicije su otišle do zgrade Policijske uprave za Beograd zahtevajući oslobađanje uhapšenih demonstranata.

Dok su okupljeni čekali ispred zgrade policije, došlo je do manjeg incidenta – kada je policija privela još neke od okupljenih ispred kordona, demonstranti su bacili više flaša ka zgradi i samim policajcima, te je došlo i do koškanja.

Obradović ponovio i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da uhapsi njih, „a ne decu“.

Rekao je i da su osobe uhapšene zbog upada na RTS „evakuisane“ iz zgrade policijske stanice u sudove gde im se trenutno izriču različite mere.

Obradović je rekao da je jednom mladiću određen pritvor od 30 dana, kao i da ga šalju u zatvor.

„Dok smo ovde, policija hapsi sve ljude koji su sinoć bili u zgradi RTS-a, a simbol svega toga je Pavle od 18 godina. To neće moći tako, nije kriv Pavle koji je pokazao veliku hrabrost jer je bio sa nama. Ako je neko kriv to sam ja, jer sam prvi ušao. Neka dođu po mene neka dođu po sve vas“, rekao je Obradović.

Zbog napada na ovlašćeno službeno lice privedeno je više ljudi, među kojima su i tri osobe koje se sumnjiče da su, u zgradi RTS-a, fizički nasrnule na policijske službenike i naneli im više udaraca, saopštio je MUP.

Privedene su još dve osobe koje se sumnjiče da su u subotu uveče unele „motornu testeru u zgradu RTS-a“ i jedan 25-godišnji muškarac, osumnjičen da je razbio staklo na zgradi. Uhapšen je i jedan muškarac koji je u nedelju „fizički nasrnuo na policijskog službenika“.

Sa demonstrantima su roditelji uhapšenih zbog upada u zgradu Radiotelevizije Srbije, kao i advokati.

Obradović pozvao je sa megafona ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića, koji se nalazi u dvorištu policijske stanice, da dođe i razgovara sa roditeljima uhapšene dece.

On je pozvao policiju da uhapsi lidere Saveza za Srbiju i kazao da se neće pozovati na poslanički imunitet.

Demonstranti su se na putu do policijske stanice u ulici Bulevar Despota Stefana zaustavili ispred zgrade RTS-a i uzvikivali direktoru tog javnog servisa Draganu Bujoševiću „ostavka“.

Ispred zgrade je kordon policije. Čulo se skandiranje „pustite nam drugove“.

Prethodno su skoro tri sata pristalice opozicije blokirale su zgradu Predsedništva Srbije.

Prema procenama organizatora, okupilo se više hiljada ljudi, dok je predsednik Srbije na konferenciji za novinare saopštio da je na protestima ukupno „1023 ljudi“.

Na 30 metara od zgrade je bila postavljena metalna ograda, koju su građani pomerili i približili se Predsedništvu.

Građani su preskočili ogradu i prišli ulazu u zgradu.

Dok je trajala Vučićeva konferencija za štampu, došlo je do sukoba u Ulici kneza Miloša, pošto je kordon policije blokirao kamion sa razglasom sa koga se opozicioni lideri obraćaju demonstrantima.

Policija, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, u jednom trenutku je na upotrebila biber sprej da bi potisnula demonstrante.

Građani su uspeli da probiju blokadu, pa je kamion prošao do zgrade Predsedništva, a potom su im se obratili lideri Saveza za Srbiju.

Okupljeni su okružili Predsedništvo, duvali su u pištaljke i uzvikivali „Vučiću, lopove“ i „AV, AV“.

„Ovde sam isključivo zbog toga što mi vređaju zdrav razum. Znamo svi da lažu, a to me nervira i zato sam došao“, rekao je jedan građanin reporterima BBC-ija i dodao da je na ulici od 1998. godine.

Studentkinja Katarina Milojević kaže da se pridružila demonstrantima jer ne želi da mora da „ide van zemlje da bi pronašla posao“.

„Nadam se da je sloboda blizu i da će ovo uroditi plodom“, kaže Katarina.

Belim trakama sa natpisom „Počelo je“, zatvorili su u jednom trenutku Ulicu kralja Milana.

Vučić: Dozvolićemo proteste dok nema nasilja

Srbija dozvoljava proteste sve dok ne dođe do nasilja, rekao je Vučić, povodom sinoćnjeg upada demonstranata u zgradu RTS-a i protesta koji se održava ispred zgrade Predsedništva dok je on govorio.

Dodao je da niko nikada nije u ovakvim uslovima održao konferenciju za novinare, ali da je on želeo da pokaže da „strah ne sme da postoji od huligana batinaša i fašiste Boška Obradovića i tajkunskih lidera Dragana Đilasa i Vuka Jeremića“.

„Mislili su da neću smeti da dođem ovde. Ja nemam strah. Mogu da izgubim samo život. Nastaviću da se borim sa Srbiju, od toga nema ništa preče“, rekao je Vučić.

Dok su demonstranti okruživali zgradu Predsedništva u svojevrsnom „živom lancu“ da bi na taj način, kako kažu, sprečili Vučića da izađe, on je na Instagram nalogu objavio fotografiju kako igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Opozicija: Ostajemo dok nam se Vučić ne obrati

Obradović je okupljenima rekao da demonstranti zahtevaju ostavke predsednika Srbije, premijerke Ane Brnabić, direktora RTS Bujoševića, kao i fer i slobodne izbore, te da od tih zahteva neće odustati.

„Nema nazad“, rekao je Obradović novinarima ispred Predsedništva Srbije.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je za N1 da su pripadnici žandarmerije „primenili silu prema Bošku Obradoviću“:

„Imamo i snimak. Nije priveden i ne daju da se približe ovde. Išao je da odblokira kamion sa ozvučenjem“, rekao je Stefanović.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da demonstranti do daljnjeg ostaju ispred i da je predsednik Srbije na konferenciji za novinare ponovo izneo „iste poruke mržnje i agresije“ i da „nema želju da se narod ujedini“.

Protesti širom Srbije

Prvi protest održan je u Beogradu 8. decembra, pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ubrzo su protesti poneli naziv #Jedan od pet miliona, kao reakciju na odbijanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovara sa demonstrantima, „pa makar ih bilo pet miliona na ulicama.“

Okupljeni su tražili i da se otkriju nalogodavci ubistva opozicionog političara iz Kosovske Mitrovice, Olivera Ivanovića, napadača na Stefanovića, ali i da ostavke podnesu ministar policije i vodeći ljudi Radiotelevizije Srbije.

Proteste podržavaju brojne javne ličnosti, profesori nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu i većina opozicionih stranaka.

Rusija počinje gradnju fregata-razarača koje će nositi po 48 krstarećih raketa „Kalibar“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: BBC News na srpskom

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA