Najnovije

SAD isporučuju Ukrajini PVO i sisteme obalske odbrane? Putin kaže...

SAD su spremne da razmotre mogućnost isporuke protivvazdušnih sistema Ukrajini, kao i sistema obalske odbrane, izjavio je specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker.

Javelin (Foto: Jutjub)

„Ukrajina je izrazila želju da dobije dodatne protivtenkovske komplekse, međutim neophodno je razmotriti isporuku i PVO, kao i sisteme obalske odbrane“, istakao je.

Volker je dodao da su SAD spremne da to isporuče Ukrajini, kao i da je to neophodno kako bi ta zemlja mogla da brani svoju teritoriju.

Podsetimo, administracija SAD je 2017. godine odobrila isporuku prenosnih protivtenkovskih sistema „DŽavelin“ Ukrajini.

Rusija se po tom pitanju više puta oglasila, navodeći da takav potez Amerike može da doprinese eskalaciji konflikta u Donbasu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija početi da gradi odnose sa Ukrajinom onog trenutka kada u Kijevu pobedi zdrav razum.

„Nadam se da će ovaj talas predizbornih nesuglasica u Ukrajini, baziranih na rusofobiji, uskoro utihnuti, te da će se stvoriti bar neki uslovi za izgradnju bilateralnih odnosa“, rekao je.

Putin je konstatovao i da svađa ne postoji između Rusa i Ukrajinaca, već da je problem nastao isključivo na nivou rukovodstva dveju zemalja.

„Rusi i Ukrajinci se nikada nisu svađali. Ubeđen sam da je i sada takva situacija. Nerazumevanje postoji samo na nivou trenutnog rukovodstva Ukrajine, sa kojim je nemoguće postići bilo kakav rezultat po pitanju razvoja bilateralnih odnosa“, istakao je Putin.

Ruski predsednik je takođe ocenio i da u Ukrajini trenutno živi jako veliki broj građana koji su uplašeni i boje se čak da pozovu svoje rođake koji žive u Rusiji, jer postoji mogućnost da bezbednosne službe prisluškuju sve te razgovore.

„Međutim, vreme leči sve, siguran sam da će naši koreni i kulturne veze pobediti svu ovu političku igru današnjice“, zaključio je Putin.

Pročitajte OVDE kako je Putin reagovao na američki PVO u Rumuniji.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA