Najnovije

ŠEF DIPLOMATIJE VENECUELE PORUČIO: Slična je situacija kao u Jugoslaviji 90-ih! Naučili smo iz vašeg iskustva!

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areaza kaže da su predsednik te zemlje Nikolas Maduro i njegov kabinet, pre nekoliko godina skrenuli pažnju da je neophodno da se prouči ono što se u Jugoslaviji dešavalo tokom 90-tih godina, jer je smatralo kako je situacija između Jugoslavije i Venecule veoma slična.

Demonstracije u Venecueli (Foto: Jutjub)

"Jedina razlika je vremenska, ali je ista formula. Poduhvat u Jugoslaviji je predvodio NATO, a ovaj poduhvat predvodi SAD. Mi smo spremni, naučili smo lekcije iz vašeg iskustva", kaže Areaza.

On je dodao da se međunarodni pritisak, prvenstveno SAD i njenih partnera, odražava na ekonomsku situaciju u Venecueli.

"Kao što znate, Venecuela je pod sakncijama, u blokadi smo, postoji invazija na našu zemlju. Novac, naša imovina je pod blokadom i zbog toga nam je veoma teško da nešto uvezemo, kao i da to platimo, ali i da primimo uplaćeni novac od transakcija. Tradicionalni bankarski sistem više ne funkcioniše u Venecueli. Sankcije su u cilju stvaranja potpunog privrednog kolapsa i u cilju vršenja pritiska na narod, kao i u cilju da se pogorša životni standard stanovništva koji bi generisao dovoljno nezadovoljnih građana koji bi uticali da dođe do promene vlasti. To je svrha strategije Amerike. Nakon što je su uvideli da je režirani državni udar propao, oni su odlučili da pojačaju sankcije Venecueli", rekao je Areaza.

Komentarišući proizvodnju nafte kao glavnog izvoznog proizvoda Venecuele, šef diplomatije kaže da se proizvodnja jeste smanjila, ali da je dosta za zemlju od 30 miliona stanovnika.

"SAD pokušava da blokira naš izvoz nafte. Ipak, imamo dobre saveznika poput Rusije, Kine, Indije, Turske, koje su nam do sada pomagale da izvezemo i prodamo našu naftu. Nafta je sama po sebi izuzetno tražen proizvod i zbog toga nam nije toliko teško da je prodamo. Ipak, SAD se trudi da nam sankcijama koje uvode otežava izvoz. I ranije smo takođe uspevali da proizvedemo i prodamo dovoljno, pa se nadamo da će takva situacija ostati i u buduće", kaže Areaza.

Pročitajte OVDE ko kaže da je Vučić “jedan od najodvratnijih srpskih izdajnika”.

Izvor: Kurir/Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Otpravnica poslova Ambasade Venecuele: Bojim se onog što mogu da urade američki imperijalisti.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA