Najnovije

Postaje li vođa Dveri novi lider opozicije?

Građanski protest „1 od 5 miliona“ tokom vikenda u potpunosti i formalno je preuzela opozicija i lideri okupljeni u Savezu za Srbiju, među kojima se posebno istakao lider Dveri Boško Obradović.

Obradović (Foto: Jutjub)

To neoborivo, između ostalog, dokazuje činjenica da su se usred Beograda na kamion, do tad „zabranjen za njih“, popeli osnivači Saveza Dragan Đilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i Nebojša Zelenović.

Osim toga, protest u nedelju je, prema mišljenju mnogih koji su se nalazili pred zgradom Predsedništva, pokazao da isti ti lideri ne rade planski već spontano. Time su se oni i dičili kada ih je reporter Danasa pitao imaju li plan šta dalje. Jedan od takvih spontanih i neplanskih poteza bio je i ulazak u RTS u subotu, o čemu svedoče i potonje izjave Dragana Đilasa na televiziji N1.

Iz tog neplaniranog poteza, silom prilika, proističu svi naredni koraci i odluke opozicije jer je pokrenuta lavina, a opozicija je ušla u spiralu ultimatuma koje postavlja vlasti, od gostovanja u Dnevniku 2 na RTS, preko blokade predsednika države u zgradi Predsedništva i zahteva da im se obrati, do puštanja na slobodu uhapšenih mladih ljudi… Najavljena radikalizacija protesta kao da je na delu, međutim, deluje haotično i nedovoljno primišljeno. Pitani su analitičari da li je spontani ulazak u RTS bio dobar potez i deluje li da opozicija ima plan o daljim koracima.

Doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović smatra da ulaskom u RTS protesti definitivno ulaze u drugu fazu i da sada dosta toga zavisi od narednih koraka.

– Sve od prethodnog vikenda nam je pokazalo da će vlast koristiti policiju, tužilaštvo, sudove da zaplaši građane i pokušaće na taj način da uguši proteste i da građanima zapreti da ne koriste metode građanske neposlušnosti. A kada je javni servis partijska propagandna mašinerija, onda je negde i dužnost građana da na svaki način pokušaju da povrate slobodu i ostvare javni interes – ukazuje Stojanović.

Sociolog Jovo Bakić kaže da ne deluje da opozicija ima plan.

– Preti se praznom puškom, ako ne igračkom. Upad u RTS je podgrejao nade opozicionara, a reč je o čistoj improvizaciji neodgovornog radikalnog desničara. Sledeći dan pokazao je nedoslednost. Nešto se kaže: „Ne sklanjamo se dok Aleksandar Vučić ne izađe“, pa se za dva sata to izneveri. Sve u svemu, funkcija poslednjih događanja jeste u oživljavanju protesta i njihovog formalnog preuzimanja. SZS ih je već ranije faktički preoteo, ali je to krio, a sada ih i formalno predvodi – navodi Bakić.

Onaj ko je radikalizaciju protesta i najavljivao i poveo protestante u RTS, raskrčio put kamionu s ozvučenjem uprkos kordonu policije, organizovao živi obruč oko Predsedništva, postavljao javno u ime saveza sve ultimatume vlasti je Boško Obradović, kojeg posle svega toga deo javnosti s poslednjih protesta ali i vlast od juče vide kao novog lidera opozicije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić uz opasku da vlast nije uzdrmana, navela je da je Obradović preuzeo demonstracije „i tako svim ostalim građanima uskratio demokratsko pravo da protestuju mirno“.

– Režim ni u jednom trenutku nije uzdrman. Ne postoji nikakva nervoza. To je bila manjina okupljena oko Boška Obradovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića. Videli smo da je te proteste preuzeo Obradović. Tako je manjina svim ostalim građanima uskratila demokratsko pravo da protestuju mirno – rekla je premijerka za TV Prva.

Taj utisak ne dele njegove kolege iz Saveza. Na pitanje novinara televizije N1 da li Obradović postaje glavni organizator protesta, lider DS Zoran Lutovac je rekao da je to medijski spin koji hoće da ubaci priču da se Boško Obradović nameće.

Međutim, Boban Stojanović navodi da Obradović jeste ovog vikenda „nekako predvodio sve ovo, ali i drugi lideri opozicije“.

– I u tom smislu je protest ušao u drugu fazu jer su političari bili ti koji su govorili i osmišljavali šta i kako, stajali prvi ispred policijskih kordona i to jeste korak ka zaokruživanju ovih protesta u političkom smislu. Ali svakako da je Boško trenutno najvidljiviji – zaključuje Stojanović.

Ruska vojska objavila snimak testiranja podmornice „Borej”. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Danas/ Lidija Valtner

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA