Najnovije

PREDSEDNIK SKUPŠTINE VOJVODINE: Opoziciji ni jedna cena nije previsoka

Predsednik vojvođanske Skupštine Ištvan Pastor izjavio je danas "niko ne želi da spreči ljude da protestuju, zvižde, ali granica je primena sile, i na to niko nema pravo bez obzira na to šta misli o rukovodstvu države". U intervjuu za Subotički mađarski radio Panon RTV-a, Pastor je ocenio i da "opozicioni partijski lideri koriste proteste kao sredstvo da bi se pozicionirali i za to im nijedna cena nije previsoka".

Ištvan Pastor (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, događaji proteklih dana, upad u subotu demonstranata u zgradu RTS-a i blokada u nedelju Predsedništva Srbije u Beogradu, svojim tokom privukli su veliku pažnju javnosti i dogodilo se ono za šta su svi "verovali da ovde ne može da se dogodi".

"Smatram da je Vučićevo (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) oglašavanje u nedelju i juče prihvatljivo za svakog normalno mislećeg građanina. Događaji od subote bili su pripremani. Vidi se da postoji komešanje unutar same opozicije i namera za radikalizaciju, i u subotu i nedelju smo videli vrhunac toga", rekao je Pastor, koji je i lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

On je ponovio da nema dileme da ljudi mogu da se okupe i protestuju, ali u okviru zakonskih odredaba.

"Niko u ovoj državi ne želi da spreči ljude da protestuju, zvižde, viču, pa i ukoliko ih toga nije sramota, da psuju, ali granica je primena sile i niko na to nema pravo bez obzira šta misli o rukovodstvu države, o političkoj većini i svojim oponentima. Ne postoji nivo frustracije koji daje za pravo na ono što se u subotu i nedelju dogodilo", rekao je Pastor.

On je dodao da je za njega zapanjujuće i učešće srednjoškolaca, i rekao, istakavši da ne želi da im odrekne pravo na mišljenje o državi, trenutnoj situaciji i svojoj budućnosti, da su organizatori protesta trebali da pokažu meru ne izlažući mlade ovakvoj situaciji i koristeći ih kao sredstvo za nove napetosti.

"Opozicioni partijski lideri koriste proteste kao sredstvo da bi se pozicionirali i za to im ni jedna cena nije previsoka. Nemaju unutrašnje kočnice, niti su njihove izjave u korelaciji sa činjenjem. Vidljivo je na protestima i u Beogradu, ali i ovde u okolini, da postoji nedostatak političkog programa, ideja, podrške, legitimiteta, i te u politici važne opruge pokušavaju da premoste i prikriju uličnim protestima", rekao je Pastor.

On je dodao da nema apsurdnije slike od napada na RTS od strane onih koji stalno pričaju o slobodi medija, koji to ističu kao svoju najvidljiviju zastavu.

"Oni upadaju u RTS, koji je javni servis, i na silu žele da upadnu u program i da odrede ko će i šta govoriti. Kakav je onda odnos između ova dva događaja? To valjda najbolje pokazuje apsurdnost čitave situacije", rekao je predsednik skupštine Vojvodine.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara govorio je za Subotički mađarski radio i o sutrašnjem glasanju za opstanak vladajuće partije Mađarske Fides premijera viktora Orbana u grupi narodnjačkih partija u Evropskom parlamentu.

Pastor, čija je SVM takođe članica Evropske narodne partije, rekao je da je juče razgovarao s predsedavajućim Jozefom Dolom.

"Rekao mi je da se traži kompromisno rešenje", rekao je Pastor i situaciju unutar grupacije ovih partija u Evropskom parlamentu opisao kao "razbijanje glava svima koji kažu istinu, pogotovo ako su mali, jer se uvrežilo mišljenje u evropskoj politici da je istina samo kod velikih i moćnih".

A šta je pravi uzrok protesta, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

RTS pušta filmove, nema ništa o protestima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA