Najnovije

GENERALISIMUS: Knjiga koja je rakrinkala istorijske falsifikate o Staljinu

U MC Odbrana u Domu vojske u Beogradu predstavljena knjiga "Generalisimus" ruskog pisca i oficira, Vladimira Karpova, o Staljinu. Knjigu je objavila izdavačka kuća Informatika. Na predstavljanju su govorili direktor izdavačke kuće, Slavoljub Kačarević, pisac predgovora Slobodan Reljić, sociolog Slobodan Antonić i istoričar Aleksej Timofejev.

Promocija (Foto: MC Odbrana)

Autor je preminuo 2010. godine, a bio je sovjetski oficir, pa disident, pa najzad ponovo oficir, koji je tokom svog ranijeg života imao ambivalentan odnos prema Staljinu, ali se kasnije priklonio Staljinovoj doktrini i načinu upravljanja Sovjetskim savezom. 

Knjiga je vrsta Staljinove vojne biografije, autor prepliće i druge važne teme i događaje iz Staljinovog, ali i iz života Sovjetskog saveza. Predstavljeni su razni periodi Staljinovog života, njegovi usponi i padovi, njegova posvećenost državi i društvu. Stvaranje Sovjetskog saveza i njegov opstanak se povezuju sa Staljinovom karijerom, smatra se da je raspad Sovjetskog saveza počeo polako nakon Staljinove smrti, a odnos prema Staljinu se može smatrati i odnosom prema Sovjetskom savezu.

Govornici smatraju da je autor podrobno istraživao Staljinov život i da je ovo istraživanje važno, posebno zbog mnogih lažnih istorija i proizvedenih dokumenata, kako bi se prema Staljinu utvrdio neki željeni odnos. 

Slobodan Reljić i Slobodan Antonić su govorili i o Staljinovoj ulozi i odnosu prema njemu u Srbiji i srpskoj istoriji – kako je Staljin od heroja postao neprijatelj. Aleksej Timofejev smatra da je specifičnost savremene Rusije u tome što je Staljin doživeo pravu rehabilitaciju kod naroda, a ne i kod ruskih elita. 

U knjizi se obrađuju razni periodi Staljinovog i života Sovjetskog saveza, iz perspektive drugačije nego što je bila uobičajena u Srbiji, nakon što je Staljin od heroja postao neprijatelj. Karakteristično je da, ipak, svi imaju neki odnos prema Staljinu i da je u raznim periodima 20. veka dolazilo i do falsifikovanja mnogih podataka i događaja, vezanih za Staljinov život i položaj. Devedesete godine prošlog veka su bile vrhunac kritike, neutemeljene kritike i falsifikata u vezi sa Staljinom i njegovim životom. Sada se zna da su još Nemci tokom drugog svetskog rata, takođe, sačinjavali razne dokumente-falsifikate, kako bi uticali na tokove i ishod rata. Nakon otvaranja raznih arhiva, ustanovljena su razna krivotvorenja istorije o kojima autor Vladimir Karpov piše i pokušava da razobliči nametnuta razumevanja pojedinih perioda Staljinovog života. 

Knjiga Generalisimus je važan izvor informacija i materijala, do koga je autor došao istražujući, kako autentične, tako i krivotvorene istorijske izvore. Autor Staljina smatra jednom od najznačajnih figura ruske istorije, bez obzira na sve druge značajne ljude, koje Rusija ima. Staljin je na svojevrstan način pokazao kako bi se trebalo upravljati državom, kako u periodima mira, tako i u periodima nategnutih međunarodnih odnosa i rata. 

Ultimatum Merkelove Srbiji zbog Kosova pogledajte OVDE.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Domagoj Margetić o krvavim balkanskim milijardama.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA