Najnovije

VLAST ĆE SE PROMENITI, A ZNALCI SE DRŽE PO STRANI: Zašto oni ćute

Biće promenjena i ova vlast, srpski znalci će i dalje da se drže po strani. Doći će i kraj sveta – srpski znalci će i dalje pokušati da se drže po strani. Ali ničije lože nisu rezervisane zauvek

Protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

Piše: Nenad Ilić, sveštenik

Otkad nisam u mogućnosti da makar povremeno učestvujem u protestima protiv loše vlasti u Beogradu, trudim se da mnogo ne komentarišem političke događaje. Iako mi tu živi četvoro članova najuže porodice, a na neko vreme će i svih petoro, o familiji i prijateljima i da ne govorim, iako tu redovno dolazim da predajem studentima (ali nikad subotom).

Međutim, ponekad je stvarno teško izdržati, pa da iskoristim ovu nedelju, prvo odmorište na velikoposnom penjanju ka Vaskrsu. Evo, događaji od juče. Tek danas sam video o čemu se sve radi… Ako mogu da razumem zgražanje predstavnika vlasti, ne mogu da razumem zamerke onih koji su protiv vlasti. Ako bi RTS ispunio potpuno razuman i ni po čemu ne maksimalistički zahtev onih koji protestuju, onda bi se ukinili i razlozi za zaboga vandalski upad ili ulazak u nešto što se zove Javni servis, a služi samo jednoj političkoj opciji. Niko o tome.

Od početka buđenja svesti o mogućnosti promene loše vlasti u Srbiji, čuju se komentari nacionalno opredeljenih Srba tipa – nijedna srpska zastava, a eno isturili gej zastavu. Onda se pojave samo zastave Srbije – ćute srpski znalci. Onda – govornici su samo drugosrbijanci, pojave se neki skroz nasuprot – ćute znalci. Pa onda oni mudraci koji znaju da ništa neće biti ako se nastavi samo sa šetanjem – Boško, Dveri i ostali uđu u RTS. Znalci ćute ili iskopavaju nove primedbe…

Dveri se od strane „nacionalno svesnih“ sve vreme nekorektno marginalizuju, umanjuje se njihov značaj u protestima, što u stvari govori o svesnoj ili nesvesnoj marginalizaciji „nacionalnih Srba“ samih sebe. Druge iole vidljive predstavnike trenutno nemaju.

Biće promenjena i ova vlast, srpski znalci će i dalje da se drže po strani. Doći će i kraj sveta – srpski znalci će i dalje pokušati da se drže po strani. Ali ničije lože nisu rezervisane zauvek. Iako to hoćeš, ne možeš biti posmatrač zauvek. Moraš nekad za nešto i da preuzmeš odgovornost, da činiš nešto, da pogrešiš, da se pokaješ, da se popraviš. Ako ne činiš ništa, nemaš ni razloge da se pokaješ ni da se promeniš, pošto si u stvari skroz kako treba, nego ti okolina nije dorasla.

Razumljivo je to – i kad sve žulja u takvom stavu može da se nađe kakva-takva udobnost.

Sadašnjoj vlasti se mora odati makar jedno priznanje. Skoro neko nije u korist održanja svoje vlasti tako uspešno iskoristio naše mane.

Šta je uzrok protesta u Srbiji, saznajte OVDE.

Izvor: Fejsbuk stranica autora

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protest zbog RTS-a

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA