Najnovije

DA LI JE ISLAMSKA DRŽAVA STVARNO GOTOVA? Evo koliko je terorista ostalo u Siriji

Predsednik SAD Donald Taump pripisao je američkoj koaliciji potpuno oslobođenje Sirije od terorističke organizacije Islamska država.

Sirija (Foto: RIA Novosti)

Prema rečima američkog lidera, "Sjedinjene Države sa partnerima, uključujući Iračke bezbednosne snage i Sirijske demokratske snage, očistile su teritoriju Sirije i Iraka, koje su bile pod kontrolom militnata ID".

On je naglasio da su SAD za dve godine od militanata osvojile skoro 52 hiljade kvadratnih kilometara i "oslobodile milione Sirijaca i Iračana od kalifata ID.

"S vremena na vreme ovi zlikovci će se pojavljivati, ali su izgubili sav prestiž i moć. Oni su gubitnici i uvek će biti gubitnici", rekao je Tramp.

Tramp je uverio da će SAD nastaviti da se bore protiv ID, sve dok ne pobedi tu grupu "gde god ona deluje".

Komandant koalicionih snaga na koje predvode SAD, general-pukovnik Pol Lakamera, sa svoje strane, priznao je poraz "kalifata" ID, ali je istakao da se militanti skrivaju u logorima privremeno raseljenih lica i u udaljenim područjima.

"Nemojte pogrešiti, ID zadržava svoju snagu. Oni su doneli proračunsku odluku da sačuvaju ono što je ostalo od njihovog taljenja osoblja i sposobnosti, oslanjajući se na kampove za privremeno raseljena lica i nestajući u udaljenim oblastima. Oni čekaju pravi trenutak da ponovo krenu napred“, istakao je Lakamer.

Izjava o pobedi nad ID

Pres-sekretar Bele kuće Sara Sanders najavila je oslobađanje Sirije od terorista ID.

Istovremeno, izvor iz ruskog ministarstva spoljnih poslova navodi da se takve izjave ne mogu smatrati uverljivim, jer u Siriji, prema raznim izvorima, postoji oko hiljadu terorista.

Ambasador Sirije u UN, Bašar al-DŽafari, takođe je komentarisao izjavu o proterivanju ID. Diplomata je naglasio da su militanti još uvek u logoru Rukban pod zaštitom SAD i drugih zemalja regiona.

Sa svoje strane, poslanik sirijskog parlamenta Ašvak Abas je rekao da Sjedinjene Države žanju plodove uspeha Moskve i Damaska u borbi protiv terorista u toj bliskoistočnoj državi.

Ruski senator Konstantin Kosačov je takođe naglasio da SAD pokušavaju da se "smire" uspesima drugih ljudi.

Krajem februara, Tramp je takođe najavio pobedu nad "kalifatom" ID u Siriji. Međutim, nakon toga, koalicija je nanela više od 180 vazdušnih napada po Siriji.

Zapadna koalicija deluje u Siriji i Iraku od 2014. godine. Istovremeno, Damask nije dao zvaničnu saglasnost Sjedinjenim Državam i njihovm partnerima za vođenje vojne operacije.

Prošlog decembra, Tramp je objavio povlačenje američkih trupa iz Sirije.

Ruska borba protiv terorizma u Siriji

Rusija je sprovodia operaciju protiv ID u Siriji od 2015. godine na zvanični zahtev Damaska.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, ruska vojska je dala odlučujući doprinos porazu terorista u toj bliskoistočnoj državi.

Predsednik Bašar el-Asad zahvalio se Rusiji na "spasavanju Sirije". Doprinos Rusije borbi protiv terorizma u Sirijskoj Arapskoj Republici takođe je zabeležen u Kini. U Pekingu je naglašeno da je postignut značajan napredak u antiterorističkoj operaciji zahvaljujući Rusiji.

Kako su Rusi oterali američki bombarder sa granice, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kompilacija akcija ruske avijacije u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA