Najnovije

LUDILO MOZGA: Na Kosovu savetuju Srbe da pošumljavaju telad i živinu

''Ylogu i značaj minerala u pošumljavanju teladi i drugih kategorija životinja i živine”, „Yzgoj ptice za gojaznost”, „Proizvodnja lucerka – poljoprivredni mere”, „Uloga i značaj zrna žitarica i zelena obroka u semenima ishrane u poljoprivredi”, „Gojaznost telad za tov” – samo su neki od naslova pedesetak publikacija prevedenih za kosovske poljoprivrednike na srpskom jeziku. Iako zvuči kao neslana šala ili kao besmislica koja se može pročitati samo na nepreciznom internet prevodiocu, reč je o nazivima publikacija koje je izradila i, u većinski srpskim opštinama, distribuirala organizacija Grupa za ekonomsku podršku uz podršku kosovskog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

Priština (Foto: Jutjub)

U ovim prevodima umesto slova „U”, korišćeno je „Y”, koje ne postoji u srpskom jeziku, reči su nabacane bez ikakvog smisla, a o padežima „prevodilac” očigledno nije ni razmišljao. Objavljene su samo naslovnice ovih publikacija, ali ne i sadržaj, koji je, ako je verovati koricama, verovatno još skandalozniji.

Tim povodom je poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović zatražio od kosovskog ministarstva da naloži povlačenje ovih priručnika. Mediji su preneli dopis resornog ministarstva, u kojem je navedeno da je Grupa za ekonomsku podršku preduzela „sve neophodne mere da se u roku od 10 radnih dana povuku publikacije sa greškama i zamene novim materijalom, u kojem će prevod biti adekvatan”. Mladenović je za „Glas Amerike” izjavio da će njegova kancelarija pažljivo pratiti da li će to biti realizovano, kao i da je za njihov sadržaj odgovorna isključivo pomenuta Grupa za ekonomsku podršku, iako su plaćene novcem iz budžeta.

Naime, novac za izradu i štampu ovih publikacija dalo je kosovsko ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja prošle godine, kad je na čelu ovog ministarstva bio Nenad Rikalo. Početkom februara ove godine Rikalo je smenjen sa ovog mesta, a imenovana je Dijana Živić, koja nije odgovorila na pitanja „Glasa Amerike” povodom skandaloznih priručnika.

Da li je povlačenje priznanja Kosova otvoreno pitanje i za EU, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ilegalna plazma na Kosovu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA