Najnovije

OKLOPLJENE ZVERI: Sirijska vojska jača tenkovsku silu! Spremaju se za bitku svih bitaka! (VIDEO)

Od početka sirijskog rata do septembra 2015. godine, kada su se Rusi zvanično uključili u sukob, sirijska vojska i njeni saveznici su "patili" zbog širokog spektra pitanja vezanih za održavanje svoje vojne opreme. Nedostatak rezervnih delova, uništavanje infrastrukture i široka ekonomska blokada koju su uspostavili američki saveznici bili su među ključnim razlozima za ovu situaciju. Iran je uložio značajne napore kako bi ublažio pritisak sa kojim se Sirija suočila, ali joj je nedostajalo potrebnih resursa za uvođenje i implementaciju sistema koji bi omogućio Sirijskoj arapskoj vojsci (SAA) da obnovi svoje iscrpljene kapacitete.

Sirijski tenk u borbi (Foto: Jutjub)

Ovi faktori, kao i ogromna uloga urbanog ratovanja tokom sukoba, primorali su SAA da pronađe način da održi borbenu efikasnost svojih tenkovskih posada na prihvatljivom nivou, bez obzira na sredstva koja su bila na raspolaganju. To je dovelo do različitih modifikacija borbenih tenkova u stilu DIJ. Mnoge od ovih modifikacija variraju od jedinice do jedinice. Ipak, bar neki od njih su rezultat centralizovanog i konzistentnog rada sirijske vojske. Ove modifikacije borbenih tenkova mogu se podeliti u tri grupe: pasivne mere, mere aktivne zaštite i poboljšanja vezana za elektroniku.

Izmene oklopa su uglavnom rezultat eksperimenata Republikanske garde i Četvrte oklopne divizije. U avgustu 2014. godine, Četvrta oklopna divizija je počela da nadograđuje T-72M1, kao i vojne buldožere, pa čak i samohodne “Šilke” u fabrici u Adri. Nadograđeni borbeni tenkovi dobili su ime T-72 “Adra”, ali su poznatiji i kao T-72 “Mahmija” (Oklopnici). Početni T-72 “Mahmija” je imao kaveze sa onim što je izgledalo kao zabravljeni oklop zavaren na tenk sa nosačima. Lanci sa čeličnim kuglicama dodani su novim bočnim stranama ispod kaveza tenka. U nekim slučajevima, frontalni deo dodatnog oklopa bio je ispunjen nepoznatim materijalom.

Ovaj oklop bi trebalo da spreči neprijateljske rakete i eksplozive da prodru u trup ili kulu tenka. Ideja je da RPG udari u kaveze i eksplodira dalje od oklopa tenka tako da čuva tenk na sigurnom. Međutim, ova vrsta zaštite nije dovoljna da se zaustavi napad ATGM-a. Još jedna verzija modela T-72 “Mahmija” pojavila se 2016. godine. Koristila je deblje nosače za postavljanje i držanje oklopa kaveza na vozilo, kugla i lančani oklop su bili uklonjeni, veći odbojnik trupa, s dodatnim oklopom, uključen je u kavez. Oklop je bio pojačan, i još više, naizgled deblji, razmaknut oklop je bio dodat na ploče. Postojale su verzije koje su imale pune kaveze, ali se činilo da su bile neuspešne.

Druga modifikacija bila je T-72 Šafrah (Razor), koja je bila uključena u 105. mehanizovanoj diviziji Republikanske garde. Izgleda da je cilj bio da se odupre ATGM-ovima.

Brojne konzole su postavljene na toranj tenka, na koje su pričvršćene brojne ploče. Neki tenkovi imaju bočne košuljice, koje slede sličan primer. T-72 “Šafrah” je opremljen kompozitnim oklopom, koji izgleda kao onaj koji se može videti na iračkom T-55 “Enigma”. Ovaj oklop bi trebalo da zaustavi neke ATGM rakete, posebno starije generacije. Šafrah T-72 je prvi put viđen u borbama u Istočnoj Guti 27. februara 2017. godine, kada ga je pogodio ATGM. Vozač je ranjen i toranj je oštećen, ali tenk nije uništen. Bilo je 7 dokumentovanih primera pogođenih T-72 i svi su se pokazali kao uspešni u borbi i gotovo neuništivi.

Razvijeni su i neki aktivni sistemi zaštite. Najistaknutiji primer je Sarab (Miraž) koji je razvio Sirijski naučno-istraživački centar (SSRC). Ovo je uređaj za ometanje svih SAKLOS vođenih ATGM-ova. Koristio je ili klasične IR emitore ili LED diode u zavisnosti od proizvodnog modela i mogao je raditi 6 sati i lako se montirao na sva vozila, kao i na stacionarne kontrolne punktove i odbrambene tačke.

“Sarab-2” je koristio nove emitere i bio je opremljen novim moćnijim baterijama. Ovo je povećalo njegovo vreme rada na 10 sati pre nego što je bilo potrebno dopunjavanje. Sistem je dobio i izdržljiviji spoljni prijemnik za dodatnu zaštitu. Široko je korišćen u borbi za Alep 2016. godine. U mnogim slučajevima, pucnji iz BGM-71 TOV ATGMs su jedva mogli da unište borbena vozila ili tenkove zaštićene “Sarabom-2”.

Nakon rešavanja pitanja preoblikovanja “Sarab-1” u “Sarab-2”, SSRC se fokusirao na razvoj kompletnog sistema soft-kil ili pasivnih protivmera, a ne samo na ometanje sistema. “Sarab-3 pokriva 360 stepeni, umesto 180.

Ruski brodovi jure ka Siriji. Pogledajte OVDE detalje.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sirijski tenkovi ruske proizvetnje tokom bitke za DŽobar. Kadrovi zabeleženi takozvanim GoPro kamerama iz prvih borbenih redova.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA