Najnovije

JELENA GUSKOVA: Srbija 1999. godine branila Rusiju, a Černomirdin je izdajnik

Srbija ratovala da Rusija postane svesna svoje uloge u savremenom svetu, rekla je Guskova na konferenciji povodom 20 godina od NATO agresije

Jelena Guskova (Foto: Jutjub)

Ruski akademik Jelena Guskova izjavila je da je 1999. godina pokazala da je Srbija zapravo tada branila Rusiju, da je branila granice pravoslavlja i slovenstva, te da je samim tim, Srbija ratovala da Rusija postane svesna svoje uloge u savremenom svetu.

– Tek posle 20 godina izgleda da je Rusija nešto shvatila – rekla je Guskova na konferenciji pod nazivom „Mir i napredak umesto ratova i siromaštva“, koja je organizovana u Domu Vojske u Beogradu povodom 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Guskova je navela da je od početka NATO bombardovanja Rusija pokušavala da podrži SRJ diplomatskim sredstvima, ali da nije mogla u toj podršci da ode predaleko jer je iščekivala pomoć od Zapada i MMF-a, prenosi „Sputnjik“.

Prema njenim rečima, tokom dva najteža meseca za Balkan, stav Rusije se menjao u više navrata.

– Vrlo brzo su u Moskvi i drugim gradovima zabranjeni protesti pred stranim ambasadama, a vladala je ideja da Rusija ne treba da bude uvučena u rat. Čak je u jednom trenutku Boris Jeljcin telefonirao Bilu Klintonu i rekao da postoji želja unutar Dume da se Beogradu isporuči oružje koje bi onemogućilo pilotima NATO-a da izvršavaju borbene operacije – rekla je Guskova.

Ona je ocenila da je uloga nekadašnjeg ruskog premijera i specijalnog predstavnika za Kosovo i Metohiju Viktora Černomirdina bila izdajnička.

Guskova je istakla da se Vojska SR Jugoslavije u tom periodu proslavila neverovatnim herojstvom i da NATO nije slomio njenu borbenu gotovost.

– LJudi nisu posrnuli i nisu se borili protiv vlasti Slobodana Miloševića. Plan NATO-a je propao, patriotizam celog naroda je pobedio. NATO nije odneo vojnu pobedu, a generali Alijanse nisu uspeli da objasne kako je vojska Jugoslavije uspela da očuva svoje resurse – rekla je Guskova.

Ona je ocenila da su, međutim, uspjeli u nečem drugome, a to je da Srbiji nametnu svoje uslove – oblik političkog uređenja, saradnju sa EU, ali i sa Haškim tribunalom.

Kako je ruska vojska sletela u Venecuelu, saznajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Guskova o Krimu, Kosovu i Pridnjestrovlju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA