Najnovije

PILOT "NEVIDLJIVOG": KAJEM SE ŠTO SAM BACAO BOMBE NA SRPSKU DECU! Da sam znao istinu to ne bih radio! (VIDEO)

Da sam znao pravu istinu o situaciji u Srbiji, ne bih učestvovao u bombardovanju - poverio se Dejl Zelko, američki pilot, svom sadašanjem prijatelju Zoltanu Daniju, koji je sa svojom jedinicom oborio njegov "nevidljivi" F-117A.

Pilot oborenog "nevidljivog" F-117, Dejl Zelko (Foto: Jutjub)

Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije, reči su koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov "nevidljivi" avion F-117A.

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani je ispričao da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

- Verovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga - priča Dani.

Sa Zelkom se čuo i pre nekoliko dana: "Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku decu".

Podsetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju "nevidljivog" steklo u Zalivskom ratu u Iraku. 

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Dejl Zelko, pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je u serijalu Nacionalne geografije "Nikog ne ostavljamo" kako je preživeo obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.
Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo: "Sve je sveže. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sveže su i duboke".

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da se 79 odsto građana naše zemlje protivi članstvu Srbije u NATO, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog "nevidljivog" Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani.

- Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rešenje u Americi - kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dete na školovanje u Srbiju.

20 godina od zločinačke NATO agresije na Srbiju i SR Jugoslaviju. Pogledajte OVDE.

Izvor: Blic, Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bombardovanje Srbije i SRJ pretvorilo se u najveću noćnu moru NATO alijanse

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA